Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție la zacusca achiziționată pentru iarnă. Iată ce trebuie să vă ridice semne mari de întrebare

Atenție la zacusca achiziționată pentru iarnă. Iată ce trebuie să vă ridice semne mari de întrebare
Nu există iarnă în care gospodinele să nu se înghesuie să nu le umple cu borcane de zacuscă. Sunt puțini cei care știu că acest produs extrem de gustos poate crea mari probleme.

Zacuscă? Conserve de pește sau carne? E minunat să le avem pe masă în sezonul rece, dar acestea ne pot crea și mari probleme. Iată la ce trebuie să fim atenți.

Atenție la zacusca achiziționată pentru iarnă. Iată ce trebuie să vă pună semne mari de întrebare

Potrivit specialiștilor, în aceste conserve se poate ascunde o bacterie periculoasă, Clostridium botulinum ce eliberează neurotoxina bolutinică, ce provoacă botulism. „Bacteria ce determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central.

Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a declarat profesorul universitar doctor Carmen Dorobăț, medic infecționist, pentru Impact.

Nu consumați conserve care au capacul bombat

Primul lucru la care trebuie să fim atenți atunci când desfacem un borcan cu zacuscă sau alte conserve este capacul. Dacă acesta este bombat, sub nici o formă nu se va mânca. „La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat. Mai trebuie să avem mare atenție și la zacusca care este făcută în casă pentru că în momentul în care se face acea sterilizare în cuptor poate apărea această bacterie.

Trebuie avut grijă la toate alimentele care sunt păstrate o perioadă mai lungă de timp și din care am eliminat aerul, pentru că alimentele nu vor fi modificate nici la gust, nici la miros și din această cauză toxina este foarte periculoasă”, a mai spus specialistul.

Tratamentul trebuie administrat cât mai repede cu putință

Simptomatologia botulismului include slăbiciune musculară, dificultăți la înghițire, dar și vedere încețoșată, dificultăți de vorbire sau în mișcarea ochilor. Dacă aveți așa ceva, mergeți urgent la medic pentru a vi se prescrie tratamentul necesar. „ (…) boala se agravează prin toxină și o dată eliberată este foarte greu de împiedicat în a-și face efectul.

Se folosește serul antibotulinic și terapia antimicrobiană”, a explicat specialistul. Dacă problema se complică, pacienții pot sta internați săptămâni sau chiar luni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre