Condiția este ca profesorii titulari să se instaleze la catedră în zone defavorizate sau izolate și să rămână în acel loc minim cinci ani. Prima este neimpozabilă.
Prima este egală cu cinci salarii minime brute pe țară
„Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă.
Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Prima se ridică la suma de 15.000 de lei
Potrivit avocat.net, prima se calculează în funcție de salariul minim, așa că va crește în mod corespunzător. Pentru prima oferită în acest an, suma pe care profesorii care vor preda în școli din zone defavorizate aceasta este de 15.000 de lei.
Până în acest moment însă, Ministerul Educației nu a anunțat lista unităților de învățământ care se află în zone izolate sau defavorizate.
Ce salarii primesc profesorii
După greva generală pe care au făcut-o, profesorii au obținut mărirea salariilor. Potrivit Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, anunță edupedu.ro.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook