Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru români la început de vară. Statul va achita aproape întraga factură pentru aceste utilități! E oficial

Veste bună pentru români la început de vară. Statul va achita aproape întraga factură pentru aceste utilități! E oficial
Potrivit informațiilor oferite de Marcel Boloș, peste trei milioane de români vor avea luna aceasta mai mulți bani în portofel.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că între 20 februarie – 25 mai 2023 au fost efectuate peste trei milioane de plăți prin cardul de energie.

Valoarea totală a sumelor achitate ajunge la suma de 678 milioane lei. E vorba de 145.000 de plăți, care se ridică la peste 30 milioane de lei, făcute prin platforma online. Pe de altă parte, au fost utilizate cardurile de energie pentru lemne de foc, pentru 92.000 de beneficiari. Pentru compensarea costului lemnelor de foc s-a achitat suma de 62,4 milioane lei.

„Împreună cu Poșta Română, urmărim zi de zi modul în care se derulează acest program pentru a interveni atunci când identificăm dificultăți în implementare”

„Compensarea facturilor la energie este unul dintre programele cu cel mai mare număr de beneficiari pe care le-am derulat în sprijinul persoanelor vulnerabile, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD) și constituie un sprijin real pentru plata facturilor la energie pentru 4 milioane de români.

Împreună cu Poșta Română, urmărim zi de zi modul în care se derulează acest program pentru a interveni atunci când identificăm dificultăți în implementare. Chiar în cursul acestei luni, reglementările au fost completate și simplificate pentru a face acest sprijin mai eficient.

Astfel, într-o singură lună – mai – s-au făcut de peste 5 ori mai multe plăți pentru lemne decât în primele două luni de program. Mai mult, ne-am asigurat că permitem plata datoriilor mai vechi de 2023 și că prima tranșă de 700 lei virată pe carduri poate fi folosită până la sfârșitul anului. Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie

Au fost distribuite până acum peste două milioane de carduri de energie

Până în acest moment, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie, care au ajuns în posesia românilor cu probleme. De asemenea, s-au soluționat 17.700 de anchete sociale pentru care, de asemenea, au fost emise și distribuite carduri. În total, bugetul total al programului de care beneficiază peste patru milioane de persoane se ridică la suma de 2,8 miliarde de lei.

Banii pot fi folosiți până la data de 31 decembrie 2023

Persoanele vulnerabile beneficiază de 1400 de lei, care sunt acordați de stat în două tranșe. Primii 700 de lei/semestru s-au dat începând cu februarie 2023, iar următorii 700 de lei/semestru vor fi distribuiți începând cu septembrie 2023. Potrivit MIPE, acest sprijin poate fi folosit până la data de 27 decembrie 2023 pentru plata energiei electrice, energiei termice furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc.

Dar și pentru rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre