Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste excelentă de la Guvern. O nouă categorie de bugetari vor primi vouchere de vacanță

Veste excelentă de la Guvern. O nouă categorie de bugetari vor primi vouchere de vacanță
Greva profesorilor, apoi a polițiștilor și greva japoneză inițiată de sindicatele din sănătate i-a pus pe jar pe guvernanți, care nu vor să se ajungă într-o situație mai rea.

Pentru a încerca să țină totul sub control, Guvernul a decis să ofere vouchere de vacanță angajaților din sistemul de sănătate care nu beneficiau. A fost una din revendicările oamenilor care au fost imediat rezolvate.

Angajații din domeniul sanitar au amenințat cu grevă generală

Deocamdată angajații din domeniul sanitar au început greva japoneză pe 7 iunie, dar au amenințat cu greva generală. De ce unii primeau vouchere de vacanță și alții nu? Ciudățenia a apărut pentru că unele unități sanitare sunt finanțate direct de la bugetul de stat, iar altele au ca asociat unic consiliile județene și primăriile.

Cum acestea aveau sau nu aveau buget, așa erau acordate și voucherele, dar acum situația s-a remediat. Ca urmare a negocierilor, s-a decis ca Ministerul Sănătății să facă o ordonanță de urgență prin care plata voucherelor de vacanță să fie asigurată de la bugetul de stat pentru toate unitățile spitalicești.

Discriminări între angajați

„Acordarea voucherelor de vacanță la nivelul unităților sanitare publice nu s-a efectuat în mod unitar, fapt care a generat discriminări între salariații diferitelor unități sanitare din sistemul sanitar public.

Greva japoneza a inceput pe 7 iunie

Astfel, în unele unități sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenți, personalul de cercetare, etc au beneficiat de vouchere, fiind finanțați integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, personalul de deservire, etc nu a beneficiat de acest drept, neavând aceeași sursă de finanțare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Ce se va întâmpla din acest an

Potrivit textului noii ordonanțe, plata voucherelor de vacanță se va face de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Se va face un contract distinct care va fi încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare.

„Cele mai multe spitale nu-și permit să mai aloce bani pentru acestea”

„Pentru toate celelalte categorii de angajați din sistemul public, autoritățile au găsit resurse financiare. Pentru sistemul public de sănătate, aceste resurse nu se găsesc din 2018! Atât timp cât finanțarea voucherelor de vacanță este lăsată la latitudinea ordonatorului de credite, evident că cele mai multe spitale nu-și permit să mai aloce bani pentru acestea, atâta timp cât își acoperă cu greu cheltuielile pentru funcționarea de zi cu zi!”, spunea Federația Sanitas, cu câteva zile în urmă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre