Dacă proiectul va fi votat, atunci Codul Muncii se va modifica, iar părinții vor putea să lucreze de acasă timp de patru zile pe lună.
În urma unei cereri, părinții vor putea să presteze și telemuncă, cu excepția situațiilor în care serviciul nu le permite acest lucru. Cererea trebuie însoțită de o declarație pe proprie răspundere a celuilalt părinte din care să rezulte că nu cerut să lucreze de la distanță aceeași perioadă.
Declarația nu e necesară în cazul familiilor cu un singur părinte
Această declarație nu e valabilă în cazul familiilor în care e vorba de o singură persoană (necăsătorită, divorțată sau văduvă). Pe de altă parte însă, pentru a putea lucra de acasă, salariații cu copii vor trebui să aibă toate mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea și să-și îndeplinească atribuțiile din fișa postului.
„O provocare considerabilă pentru mulți părinți care au responsabilități de îngrijire”
Prin acest proiect de lege se dorește să fie un echilibru între viața personală și cea profesională. Inițiatorii acestei inițiative legislative spun că este “o provocare considerabilă pentru mulţi părinţi care au responsabilităţi de îngrijire, în special din cauza prevalenţei în creștere a programului de lucru prelungit şi a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă”.
Proiectul de lege se va aplica însă doar după ce va fi adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook