Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste extraordinară pentru studenți. De acum încolo vacanța va fi o adevărată plăcere

Veste extraordinară pentru studenți. De acum încolo vacanța va fi o adevărată plăcere
Studenții au toate șansele să aibă cea mai minunată vacanță. Dacă până acum aceștia aveau reducere de 50% la călătoria cu trenul, reducerea s-a extins la 90%.

În plus, potrivit unei postări a Autorității pentru Reformă Feroviară pe pagina de facebook, vârsta până la care se acordă este majorată la 30 de ani.

Cât a plătit ARF

De asemenea, Autoritatea pentru Reformă Feroviară susține că noile drepturi ale studenților sunt prevăzute în Legea învăţământului superior nr. 199 promulgată pe data de 5 iulie.

Înaintea ca legea 199/2023 să fie adoptată, iar studenții aveau o reducere de 50% la transporul feroviar, ARF a plătit către operatorii de transport de călători în anul 2021 suma de 74,5 milioane de lei pentru 3,6 milioane călătorii efectuate. În anul 2022 s-au plătit 56 milioane lei, pentru 3 milioane de călătorii, iar în prima jumătate a acestui an 31,5 milioane lei, pentru 1,5 milioane de călătorii efectuate.

Ce alte beneficii mai au studenții

Potrivit noii legi, studenții au reducere de 90% și la transportul în comu și transportul intern auto și cu metroul. La transportul feroviar intern pe tot parcursul anului, studenții au reducere la toate categoriile de terenuri, clasa II-a și naval. Un alt lucru bun este că s-a mărit vârsta studenților beneficiari, de la 26 de ani la 30 de ani.

Studenții vor avea de acum cele mai frumoase vacanțe

Legea intră în vigoare de la 2 septembrie 2023

“Art. 260. — (1) Prezenta lege intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I”, respectiv de la 02 septembrie 2023.

Actul normativ prevede câteva noutăți absolute, precum:

  • creșterea nivelului tarifului redus de la 50% la 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic;-
  • mărirea vârstei studenților beneficiari de tarif redus cu 90%, de la 26 de ani la 30 de ani;
  • instituirea dreptului de a călători cu tarif redus cu 50% pe teritoriul României pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, a studenților cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență, în baza unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar;
  • includerea în cadrul categoriei studenților care se bucură de gratuitate, respectiv cei care au numai unul din părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre