De ajutorul statului vor beneficia toate persoanele care sunt asigurate în sistemul de sănătate. Pachetul de bază de servicii medicale oferă și acces la sanatorii și stațiuni balneare. Cine dorește însă condiții mult mai bune de cazare, vor trebui să plătească din buzunar.
Toți românii care sunt asigurați au acces lunar la un pachet de bază de servicii medicale, în care intră și medicina fizică și de reabilitare. Această specialitate se ocupă cu evaluarea, diagnosticarea și tratamentul tulburărilor musculoscheletale, neurologice și medicale și tratează multe afecțiuni.
De la accidente vasculare cerebrale, scleroza multiplă sau poliomielita, traumatisme ale măduvei spinării, afecțiuni musculoscheletale (precum artrita sau hernia de disc), boli oncologice, status post Covid 19, afecțiuni digestive, metabolice, dar și leziuni sportive.
Sunt decontate 21 de zile de tratament
Prin acest nou pachet de servicii medicale pacienții vor fi ajutați să-și recâștige funcțiile compromise. Metodele includ atât terapie fizică, cât și ocupațională, terapie prin exerciții, masaj, manipulare vertebrală, electroterapie, kinetoterapie, manipulări vertebrale și de articulații, băi, împachetări și altele.
Bolnavii, inclusiv copiii, vor beneficia de 21 de zile decontate pe an. Pentru pacienții cu accident vascular cerebral în primele 4 luni, cei cu paralizie cerebrală, pacientele cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare și cele cu anexectomie, precum și cei arși în primele 4 luni de la externare, procedurile medicale de medicină fizică și reabilitate vor fi decontate pentru o perioadă de maxim 42 de zile pe an.
Cine vrea mai mult confort, plătește din buzunar
Potrivit legislației în vigoare, asigurații vor beneficia de servicii hoteliere la nivel de ”confort standard” aferente internării în sanatorii. Asta înseamnă un salon cu trei paturi, grup sanitar propriu, dar fără dotări suplimentare, adică televizor, radio, telefon, frigider, aer condiționat, etc.
Pacienții care doresc să stea în condiții mai bune, vor plăti din buzunar. Contravaloarea serviciilor de cazare nu poate depăși 300 de lei/zi. Sanatoriile și preventoriile vor suporta contravaloarea serviciilor hoteliere standard și pentru însoțitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la 3 ani, precum, dar și pentru cei care sunt alături de persoanele cu handicap grav sau accentuat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook