Potrivit ministrului Ligia Deca, materia nouă „propune elevilor dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței”.
Începând cu anul școlar 2023-2024, elevii claselor a XI-a vor studia pentru o nouă disciplină, material numită „Istoria evreilor. Holocaustul”. Ministrul Ligia Deca a făcut anunțul pe rețeaua de socializare.
„Noul curriculum propune elevilor dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței”
„Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu.
Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea”, susține ministrul Ligia Deca. Cei care studiază la învățământul profesional special, vor face această materie în clasa a XII-a.
O oră pe săptămână
Elevilor de clasa a XI-a care sunt la profilul real, cu specializările matematică-informatică și științe ale naturii și profilul umanist, specializările filologie și științe sociale, li se va preda materia „Istoria evreilor. Holocaustul” o oră pe săptămână. La fel se va întâmpla și cu elevii de la filiera vocațională, cursurile de zi, la specializările muzică, coregrafie, arta actorului, arhitectură, arte ambientale și design, precum și arte plastice, arte decorative.
Dar și pentru elevii de la profil sportiv, la toate specializările. Potrivit Edupedu, o oră pe săptămână vor studia noua materie și copiii de la profilul pedagogic, precum și cei din filiera tehnologie, cursuri de zi și seral. Conform Antena 3, legea privind introducerea materiei în programa școlară a fost promulgată de Klaus Iohannis în noiembrie 2021.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook