Camera Deputaților a adoptat legea, iar actul normativ urmează să meargă la promulgare.
Polițiștii de frontieră îi vor lăsa pe adolescenți să treacă vama, dacă vor avea la ei o declarație a părinților sau a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul. Pe declarație trebuie să scrie clar și statul de destinație, precum și scopul călătoriei și perioada în care copilul va sta în vacanță.
„Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi prezintă acte doveditoare în acest sens,
Adolescentul trebuie să prezinte organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a părinților
poate călători în străinătate neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliţiei de frontieră o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă,
a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei”, se arată în proiectul de lege.
„Actul sexual cu un copil sub 16 ani este viol”
De asemenea, a fost adoptat și un proiect prin care un act sexual cu minor sub vârsta de 16 ani este considerat viol. Prin noua lege, vârsta consimțământului sexual se ridică de la 14 la 16 ani. „De astăzi, actul sexual cu un copil sub 16 ani este viol. Niciun agresor sexual al unui minor nu mai poate scăpa de răspundere dând vina pe victimă!
Legea prevede clar că minorul sub 16 ani #nu are capacitatea de a-și exprima un consimțământ valid în cazul unui raport sexual cu un adult. Subiectivismul penal de până acum este înlocuit de o normă clară astfel încât niciun agresor nu va mai putea invoca ”acordul” victimei minore sau ”provocarea” acesteia, ci el va fi violator și va răspunde pentru fapta sa”, a anunțat Marcel Ciolacu pe Facebook.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook