Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste nemaipomenită pentru pensionari. Vor primi bani în plus. Când intră în vigoare decizia

Veste nemaipomenită pentru pensionari. Vor primi bani în plus. Când intră în vigoare decizia
Pensionarii urmează să primească lunar o indemnizație în valoare de 2.690 lei. De această sumă se vor bucura cei care și-au riscat viața pentru siguranța României, respectiv invalizii de război, veteranii și văduvele de război.

Potrivit noului proiect de lege adoptat decizional de Camera Deputaților, autoritățile vor să-și exprime respectul și admirația pentru cei care au luptat pentru România, ajutându-i să trăiască o viață decentă.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în proiectul de lege.

Compensație morală și materială

Raluca Turcan a explicat că această indemnizație de gratitudine este și o compensație morală și materială pentru cei care au luptat pentru România.

Veteranii de război vor primi ceea ce merită

„În mandatul de ministru al Muncii, împreună cu actualul premier Nicolae Ciucă, ministru al Apărării la vremea respectivă, am decis instituirea acestei indemnizaţii de gratitudine ca o compensaţie morală şi materială pentru invalizii de război, văduve şi veterani.

„Are o valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut care stă la baza constituirii bugetului de asigurări sociale”

Această indemnizaţie de gratitudine este menită să contribuie la un trai decent pentru cei care şi-au pus viaţa pentru siguranţa ţării noastre şi în total, din nefericire, la vremea respectivă mai erau doar 2.521 de beneficiari.

Această indemnizaţie de gratitudine are o valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut care stă la baza constituirii bugetului de asigurări sociale şi, în momentul de faţă, ajunge la un cuantum de aproximativ 2.690 lei”, a explicat Raluca Turcan, de la tribuna plenului de luni al Camerei.

„Să fie doar un prim pas la restabilirea echităţilor din sistemul de pensii”

De asemenea, Raluca Turcan a cerut Camerei Deputaților să voteze și proiectul de lege privind sistemul public de pensii, dar și modificarea pensiilor speciale.

Mai mulți bani pentru veteranii de război

„Aşadar, prin votul de astăzi, vă îndemn şi vă mulţumesc că decideţi să instituim definitiv această indemnizaţie de gratitudine şi, într-un fel aceasta să fie doar un prim pas la restabilirea echităţilor din sistemul de pensii, pentru că această indemnizaţie poate fi cumulată cu celelalte drepturi pe care le au veteranii de război, văduvele şi invalizii.

La finalul acestei sesiuni legislative să ajungem ca în Camera Deputaţilor să dăm votul final deopotrivă pe modificările la legea pensiilor speciale şi la legea privind reforma sistemului public de pensii”, a mai spus Turcan.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre