Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste proastă pentru români înainte de sărbătorile de Crăciun. O categorie de persoane va primi amenzi

Veste proastă pentru români înainte de sărbătorile de Crăciun. O categorie de persoane va primi amenzi
Regulile se vor schimba pentru unii românii și riscă noi amenzi. Ca să nu o pățească, aceste persoane trebuie să se informeze cum trebuie.

Veste proastă pentru români înainte de sărbătorile de Crăciun. Situația se va schimba radical pentru românii care vor fuma în locuri nepermise. Vor fi și noi amenzi pentru fumat unde este interzis.

Toți românii care vor fuma în spațiile publice închise, cele de la locul de muncă, mijloace de transport în comun sau locurile de joacă pentru copii și nu se conformează legilor în vigoare vor fi sancționați. Amenzile pentru fumat se ridică de la 100-500 de lei. Sancțiunea face parte dintr-un proiect ce vizează prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun.

Proiectul a fost adoptat în cursul zilei de luni, de Senat. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost iniţiată de deputaţii PSD. Politicienii au fost susținuți și de un senator USR.

Ce interzice legea

„Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, prevede un amendament admis la comisia de specialitate.

Amenzi pentru românii care fumează în locuri nepermise

Amenzile pentru persoane juridice vor ajunge chiar și la 10.000 de lei

În cazul persoanelor juridice, amenzile sunt mult mai mari și pot ajunge la suma de 10.000 de lei. În același timp, acestor români le va fi suspendată activitatea pe o perioadă de 30 de zile, dacă nu vor respecta prevederile legii.

„Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice. Precum şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, se arată în propunerea legislativă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre