Simona Ionescu / Redactor Șef

Români care au scris istorie la Hollywood. Sunt celebri în străinătate, dar mai puțini cunoscuți „acasă”

Români care au scris istorie la Hollywood. Sunt celebri în străinătate, dar mai puțini cunoscuți „acasă”
România a dat lumii personalități de primă mână, vedete, artiști de la Hollywood, oameni care au făcut istorie și despre care puțini au ajuns să știe ce origini au. Spre deosebire de vedetele de azi, care deseori „uită” limba română după două luni petrecute în străinătate, sau care atunci când sunt întrebate despre origini amestecă răspunsuri alambicate, aceste personalități care și-au pus amprenta în istoria lumii secolului trecut, nu au ascuns niciodată originea lor. Vă invităm să le descoperiți poveștile.

Continuăm seria românilor celebri mai puțini știuți în țara lor de origine cu politicieni de carieră din alte țări, și cu actori iubiți în întreaga lume. E adevărat, România a dat miniștri, parlamentari, edili, dar și vedete de Hollywood.

Românii, mari politicieni în Franța

Poate nu știați, dar francezii au avut un ministru născut la București. Este vorba de sportiva Roxana Mărăcineanu, în vârstă de 48 de ani, fostă înotătoare la proba spate. Ea a câștigat medalia de argint în proba de 200 m spate la Jocurile Olimpice de Vară din 2000 de la Sydney, Australia. Născută la București, sportiva a emigrat în Franța în 1984. În noua ei patrie și-a continuat studiile și, mai târziu a ales să intre și în politică. Între anii 2020 – 2022, Roxana Mărăcineanu a fost ministru al Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice din Franța.

Românca Roxana Mărăcineanu, vicecampioană olimpică la natație, a ajuns ministrul Sportului în Franța (Sursa foto: Instagram)

Jean-François Copé (n.1964) a fost viceprimarul orașului Meaux, dar și ministru și secretar general și președinte al UMP. Este nepotul unui medic evreu român care a fugit de antisemitismul țării sale în 1925.

Tatăl lui Lionnel Luca (n.1954) a fost un muncitor român care a emigrat în Franța. Fiul său a ajuns membru al Parlamentului și consilier general al UMP pentru Alpes-Maritimes. De asemenea, a fost și primar al orașului Villeneuve-Loubet. Ar fi de amintit că tatăl politicianului a fost un mare susținător al generalului Charles de Gaulle, și că s-a înrolat în Legiunea Străină, luptând în Indochina.

Pierre Moscovici (n. 1957) este fostul ministru al Economiei și Afacerilor Europene din Franța, membru al Parlamentului pentru Doubs. El este fiul psihologului Serge Moscovici, care a fugit din România în anul 1947.

Români care au scris istorie la Hollywood și nu numai

Dacă anumite domenii cum ar fi politica, literatura sau științe, nu sunt cunoscute publicului larg, cu toții ne uităm la filme. Iar lista de actori americani sau europeni care au strămoși români sau au venit pe lume în România, nu e deloc scurtă. Vi-i prezentăm doar pe câțiva, care au intrat deja în istoria micului și marelui ecran

Îndrăgitul actor francez și comediant Popeck (n. 1936) are tată român. El este cunoscut pentru rolurile din Aventurile rabinului Jacob sau Pianistul.

Celebra Michèle Laroque, 63 de ani, este actriță, comediant, producător și scenarist și, pe jumătate româncă. Mama ei a fost Doina Trandabur, o artistă cunoscută în România anilor 1950 – 1960. Fosta violonistă, Doina Trandabur a fugit din ţară, ceea ce a pus-o pe lista neagră a regimului comunist. Ea știa că nu poate reveni în România, dar nu a vrut să își priveze fiica de dragostea bunicilor.

Când avea 7 ani, Michèle Laroque a vizitat România pentru a-și cunoaște bunicul, însoțită de tatăl său. Dormeau la un prieten de familie când a fost la un pas să fie răpită, după ce comuniștii au pus la punct o intervenție menită să ia fata ostatică și să o oblige pe mama ei să revină în România, unde ar fi ajuns la pușcărie.

România e cunoscută pentru femeile frumoase, iar nu puține din ele au ajuns pe marele ecran. Este și cazul Lanei Marconi (1917 – 1990). Născută Ecaterina Ileana Marcovici, a ajuns în Franța în anul 1922, cu mama ei. Actrița franceză de origine română a fost cea de-a cincea și ultima soție a celebrului actor-regizor-dramaturg francez Sacha Guitry, cu care s-a căsătorit în 1949. Ea a apărut exclusiv în filmele soțului ei.

Edward G. Robinson (1893 – 1973): născut Emanuel Goldenberg la București, a ajuns în Statele Unite la vârsta de 10 ani. A interpretat în mai multe producţii roluri de gangster devenind o figură emblematică la Hollywood.  În anii 30-40, prin prisma rolurilor interpretate, numele său era asociat cu figura de mafiot american.

Cele mai notabile din cariera sa sunt rolul lui Dathan în Cele zece porunci și cel al lui Sol Roth în Green Sun, unde a apărut alături de Charlton Heston.

Celebra Lauren Bacall (1924 – 2014), considerată o frumusețe a ecranului, a fost născută dintr-o mamă evreică româncă care a venit în Statele Unite prin Ellis Island. A jucat multe roluri de film, inclusiv rolul lui Harriet Belinda Hubbard în Crima din Orient Express.

Părinții lui Dustin Hoffman sunt evrei născuți în România (Sursa foto: Instagram)

Vedeta incontestabilă a Hollywoodului, Dustin Hoffman (n.1937) e născut din părinți evrei români, din nordul României.

Pe Harvey Keitel (n.1939) îl știți din Taxi Driver sau Thelma și Louise, pentru a aminti doar două filme celebre în cariera sa. Mama sa s-a născut la Brăila, iar în tinerețe a luat decizia de a emigra în Statele Unite.

Bunica lui Fran Drescher a fost și ea Româncă. S-a născut la Focșani (Sursa foto: instagram)

Celebra „Miss Fine” din serialul Dădaca este și ea un pic româncă. Actrița Fran Drescher (n.1957) își datorează originile românești bunicii sale care s-a născut la Focșani.

Adrian Zmed (n. 1954) este alt actor american celebru. Bunicii săi, Nicolae și Paraschiva, au părăsit România la începutul secolului al XIX-lea. Erau bănățeni din Comloșu Mare (județul Timiș). Actorul a apărut în 15 lungmetraje și 30 de producții de televiziune.

Alexandra Maria Lara a ajuns actriță de cinema celebră, călcând pe urmele tatălui său, celebrul actor Valentin Plătăreanu (Sursa foto: Instagram)

Alexandra Maria Lara (n. 1978) este singura fiică a actorului Valentin Plătăreanu care a jucat pe scena TNB. Familia sa a părăsit România în 1983 pentru a scăpa de dictatura lui Ceaușescu. S-a mutat cu familia în Germania când avea patru ani și a absolvit liceul Francez din Berlin, după care a studiat la școala de actorie Charlottenburg Theaterwerkstatt. Cel mai faimos rol al său este cel al lui Traudl Junge, secretara lui Hitler în filmul Căderea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre