Cei care vor beneficia de acest ajutor sunt persoanele cu dizabilități care au nevoie să se mute din serviciile sociale rezidențiale publice în comunitate.
Cu banii ajutor de la stat se vor acoperi costurile legate de mutare, transportul bunurilor, dar și amenajarea locuinței, respectiv igienizare, reparații, dar și achiziția de lucruri pentru prepararea hranei.
Persoanele trebuie să fie posesoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap în termen de valabilitate
Metodologia beneficiului de tranziție pentru persoanele adulte cu dizabilități se află în acest moment în dezbatere publică.
Potrivit noului proiect de lege, „beneficiul de tranziție se acordă o singură dată și ori de câte ori este nevoie persoanelor adulte cu dizabilități, posesoare ale unui certificat de încadrare în grad de handicap în termen de valabilitate, pe baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate sau pentru prevenirea reinstituționalizării”.
Ce criterii trebuie îndeplinite
Pentru a putea avea beneficiul de tranziție, persoanele trebuie să aibă certificat sau decizie de încadrare în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor (în termen de valabilitate). De asemenea, e necesar să fie persoane aflate în proces de dezinstituționalizare sau să aibă calitate de persoană aflată în risc de instituționalizare.
Vor primi beneficiul de tranziție cei cărora li s-a întocmit un raport de evaluare a nevoilor individuale de viață, care cuprinde recomandarea de locuire independentă și nu realizează venituri sau au venituri nete (singure sau împreună cu familia) mai mici decât salariul de bază minim brut pe țară de 3000 de lei.
Ce pot face cu banii primiți sub forma beneficiului de tranziție
Cu banii pe care statul îi oferă persoanele cu dizabilități vor plăti reparații, lucrări de adaptare a locuinței, vor cumpăra consumabile de uz casnic și vor plăti transportul pentru a-și muta bunurile personale. Beneficiul de tranziție îi ajută și pentru plata serviciilor sociale de care beneficiază la transferul din instituțiile rezidențiale în comunitate.
Dar și alte cheltuieli necesare traiului independent sau în situații de urgență ori de criză. 1000 de lei vor fi pentru costuri de reparații, și 2500 de lei pentru lucrări de adaptare a locuinței. Alți 1000 de lei vor fi dați pentru achiziționare de obiecte electrocasnice, veselă, etc. și alți 1000 de lei pentru mutarea bunurilor personale și transport.
Pentru igienizare, instalații de utilități și altele vor primi 2000 de lei. Aceeași sumă va fi dată pentru plata serviciilor sociale. Nu în ultimul rând, 500 de lei vor putea fi folosiți pentru alte cheltuieli necesare traiului independent sau în situații de urgență/ criză.
Ce documente sunt necesare
Documentele necesare sunt raportul de evaluare a nevoilor individuale de viață, care cuprinde recomandarea de locuire independentă, unul dintre contracte pentru furnizarea serviciilor.
Mai au nevoie de cel puțin o factură fiscală emisă în luna anterioară solicitării din care să reiasă plata furnizării unui serviciu de utilitate publică și o factură fiscală care atestă plata bunurilor și/ sau a serviciilor achiziționate. Pe lângă acest beneficiu de tranziție, persoanele cu probleme vor mai primi și 4000 de lei/lună, necesari pentru plata chiriei și a serviciilor de utilități publice.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook