Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste șoc pentru șoferi. Schimbări majore pentru rovinietă

Veste șoc pentru șoferi. Schimbări majore pentru rovinietă
Guvernanții anunță modificări noi pentru rovinietă . Toți șoferii trebuie să știe care sunt noutățile.

Începând din 2026 șoferii vor putea face rovinietă pe o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni. În acest moment, rovinieta se încheie pentru șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni.

Începând cu ianuarie 2026, șoferii vor trebui să știe că se va schimba modul de calcul al rovinietei. Veți plăti în funcție de categoria vehiculului condus, clasa de emisii poluante, precum și perioada de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Durata de utilizare va cuprinde atât durata de parcurs cât și durata de staționare. În acest moment, rovinieta se plătește în funcție de tipul vehiculului.

Rovinieta se face înainte să plece la drum

Ca și în acest moment, rovinieta se va încheiat înainte să plecați la drum, iar achitarea și emiterea acesteia se va face cu cel mult o lună înainte de începerea valabilității.

Potrivit informațiilor oferite de avocat.net, „tariful zilnic, în funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni”.

Noi reguli pentru șoferi privind rovinieta

În 2026 se va putea scumpi cu 40%

În martie 2023, oficialii din Ministerul Transporturilor au anunțat că vor lua în calcul să scumpească rovinieta cu 40% pentru mașinile Euro 6, începând din 2026, acestea fiind cele care poluează cel mai mult. În acest moment, prețul pentru o rovinietă valabilă un an pentru mașinile Euro 6 este de 28 de euro. O nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035, de 66%.

De unde cumpărați rovinieta

Șoferii pot cumpăra rovinietă online de la https://www.roviniete.ro/ro/ sau https://e-rovinieta.ro/ro/ sau prin SMS. În al doilea caz, se va trimite un mesaj cu numărul de înmatriculare al mașinii și categoria acestuia la numărul de telefon 7500 și se urmează pașii. Cine nu respectă legea și nu va plăti rovinieta, va fi amendat cu sume destul de mari, care variază în funcție de categoria mașinii deținute.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre