Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru studenți. Ce ajutoare în bani pot primi de la stat

Veste bună pentru studenți. Ce ajutoare în bani pot primi de la stat
Statul le dă ajutor studenților români cu probleme sociale în noul an universitar 2023-2024, sub formă de burse sociale.

De asemenea, studenții vor primi ajutor și când trec prin situații speciale, respectiv nașterea unui copil sau decesul unui membru al familiei.

Bursele care sunt acordate de stat sau de universități vor intra în posesia studenților care au dificultăți economice sau sociale, iar scopul acestora este ca tinerii să aibă acces la educație și să fie prevenit abandonul școlar. Este vorba de Legea 199/2023 privind învățământul universitar, Ordinul ministrului Educației 3392/2017.

Bursele sociale se dau până la împlinirea vârstei de 35 de ani

De acest ajutor vor beneficia studenții din învățământul superior de stat care provin din familii cu venituri reduse, cu situații sociale dificile, până la împlinirea vârstei de 35 de ani. Tot de burse sociale vor avea parte și studenții orfani de un părinte sau de ambii, care provin de la casele de copii, dar și cei cu boli cronice și dizabilități.  Ultimele două categorii vor primi burse și în perioada vacanțelor.

Burse pentru studenții cu probleme sociale

Despre ce boli e vorba

Vor primi burse sociale studenții bolnavi de tuberculoză, care se află în evidența unităților medicale pe toată perioada tratamentului tuberculostatic. Precum și cei cu diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever.

De asemenea, sunt ajutați studenții cu epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiu F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist.

Dar și cei cu boli hematologice severe care au nevoie de tratament continuu și spitalizări, surditate bilaterală, fibroză chistică. Nu în ultimul rând, vor avea burse sociale cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA și persoanele cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate.

Care sunt pașii pentru obținerea bursei sociale

Pentru ca un student să obțină o bursă socială la începutul fiecărei semestru trebuie să depună un dosar la secretariatul facultății. Sunt și universități unde puteți depune cererea și actele în format online. În dosar trebuie să se regăsească documente din care să reiasă situația financiară și socială a studentului și familiei, dar și adeverințe de venit, certificate de naștere, acte de divorț etc.

Studenții vor primi alt ajutor pentru nașterea unui copil sau deces

Ajutor suplimentar pentru ocazii speciale

Studenții care au bursă socială pot beneficia și de alte categorii de burse în situații speciale. E vorba de bursă pentru ”ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care se poate acorda studenților cu unul sau ambii părinți decedați” sau pentru cei pentru care s-a dispus ca măsură de protecție plasamentul.

Dar și studenților defavorizați din punct de vedere socioeconomic, a căror familie nu a realizat în cele 3 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă, un venit lunar net mediu pe membru de familie din salariul minim net la nivel național. Această bursă se dă de două ori într-un an universitar.

Ajutor de maternitate

Se acordă ajutor social ocazional de maternitate și studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național. E vorba de o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru a cumpăra haine bebelușului. Această bursă se acordă o singură dată în anul universitar pentru fiecare copil născut.

Studenții cu probleme financiare vor primi ajutor și pentru achiziționarea de haine

Ajutor ocazional în caz de deces

Un alt ajutor social ocazional se acordă în caz de deces al unui membru al familiei studentului, respectiv soț, soție, copil. Dacă vorbim despre decesul unui student necăsătorit, căsătorit cu soție sau soț care nu are venituri, bursa de va acorda o singură dată în anul universitar rudelor de gradul I sau succesorului legal.

Cuantumul burselor sociale se va aproba printr-o decizie a senatului Universității. De reținut și faptul că studenții care beneficiază de bursă socială pot primi și burse de merit sau de performanță.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre