Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste tristă pentru folclorul românesc. S-a stins din viață unul dintre marii rapsozi ai României

Veste tristă pentru folclorul românesc. S-a stins din viață unul dintre marii rapsozi ai României
Unul dintre cei mai apreciați doinitori ai Banatului a plecat pe drumul fără întoarcere. A fost una dintre marile nume ale folclorului românesc.

O mare valoare din folclorul românesc s-a mutat azi la ceruri. Fanii acestuia sunt în lacrimi de când au aflat vestea decesului.

Veste tristă pentru folclorul românesc. S-a stins din viață unul dintre marii rapsozi ai României

Iosif Ciocloda, unul dintre cei mai mari doinitori pe care i-a avut vreodată Banatul, a murit astăzi, la vârsta de 85 de ani. Cântărețul a venit pe lume la data de 1 octombrie, 1937, în satul Borlovenii Vechi, de pe Valea Almăjului. La vârsta de cinci ani, însă s-a mutat după puțină vreme în localitatea Mehadica, locul natal al mamei sale.

A început să cânte de când făcea armată

Pe scenă a urcat încă de copil, când grație talentului său cu adevărat extraordinar, a fost remarcat la serbările școlare și a obținut mereu premiul I. Rapsodul a cântat și în perioada în își făcea stadiul militar, dar debutul său s-a produs alături de Orchestra Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița, condusă de marele artist Guțu Gore.

 

Ulterior a cântat sub bagheta lui Nicolae Perescu, unul dintre cei mai mari dirijori din Banatul Montan, din ultimele decenii. În acea perioadă, artistul a devenit cunoscut în toată țara.

A colaborat cu celebrul ansamblu Cindrelul din Sibiu

Iosif Ciocloda a avut pentru prima dată concerte peste hotare alături de ansamblul Semenicul, unde a ajuns în anul 1972. Atunci s-a bucurat de spectacole senzaționale în Elveția, Anglia, Danemarca, Suedia, Italia, Belgia, Olanda, Franta si fosta Iugoslavie.

Pe de altă parte, vedeta a colaborat și cu Ansamblurile „Cindrelul” din Sibiu, „Tarina” din Turda, precum si cu orchestrele din Arad, Oradea si Cluj-Napoca. Cele mai cunoscute cântece ale sale, care vor rămâne mereu pe buzele tuturor sunt „Satule, grădină mândră“, „Rosmarin bănăţenesc“, „M-am gândit mamă să-ţi cânt“ sau „Nu ţi-o fi mândro păcat“.

În anul 1977, artistul s-a pensionat și s-a mutat alături de soție în casa părintească. În ultimii ani din viață, acesta s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. Iosif Ciocloda va fi condus pe ultimul drum, vineri 16 decembrie. El își va dormi somnul de veci în localitatea Mehadica.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre