Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste tristă pentru români. Ne așteaptă cel mai scump Paște din ultimii ani

Veste tristă pentru români. Ne așteaptă cel mai scump Paște din ultimii ani
În mai puțin de o lună vom sărbători, din nou, Învierea Domnului, dar oare câți dintre noi vom avea pe masă bucatele tradiționale? Prețurile au luat-o razna.

Ouă roșii? Borș de miel? Cozonac aburind? Se pare că anul acesta vom încerca să pregătim câte puțin din fiecare, pentru că totul s-a scumpit.

Carnea de miel s-ar putea scumpi chiar și cu 50%

Românii care s-au obișnuit ca în fiecare an de Paște să aibă pe masă borș și friptură de miel, s-ar putea să-și pună pofta în cui. Potrivit Agrointel.ro, femierii estimează că față de momentul actual, prețul unui kilogram de carne de miel s-ar putea scumpi până la paște cu 30%, ba chiar s-ar putea dubla.

Anul trecut un kilogram de miel era în jur de 30-35 de lei, iar anul acesta e posibil să ajungă la 45 de lei, cel mai puțin. În aceste condiții, cei mai mulți români se vor reorienta către carnea de pui, mult mai accesibilă din punct de vedere financiar. În ceea ce-i privește pe fermieri, aceștia preferă să vândă animalele în viu pe piața arabă, unde se consumă anual între 3000-4000 de tone de carne de miel din România.

Prețul estimat de un crescător de ovine

Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Arad, Nicolae Cioranu, a făcut precizări importante cu privire la prețul cu care se vinde carnea de miel înainte de Paște.

Prețul corect, cu scumpirea și dublarea forajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând niște miei mai mici. Nu pot să vândă toți fermierii din România. Acum de Paște vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producții. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele și mielul. Fermierul care vinde acum obligatoriu să își mai adauge la câștig trebuie să recupereze laptele. Alți fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează și transformă laptele în carne. În situația în care nu mulți producători, nu mulți crescători de ovine vând miei de Paște, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică și cererea este mare. În restul anului, fermierul stă la cheremul exportatorului” a explicat Cioranu la Prima News.

Acesta a precizat că dacă prețul mielului sare de 60 de lei „este speculat. Direct de la producător nu cred. Într-un an am vrut să facem un parteneriat cu un supermarket. Culmea, supermarketul plătea prețul cel mai mic posibil, nu ne-a convenit să batem palma cu ei. Nici supermarketul nu îl ia la un pret mare, îi umflă el prețul”.

Un litru de lapte depășește 10 lei

Va fi mai rentabil să pregătim un cozonac acasă sau să-l achiziționăm de la cofetărie? Se pare că nici o variantă nu e pe placul românilor.

Dacă alegem să-l faceți ca în copilărie, atunci trebuie să băgați mâna adânc în buzunar. Un litru de lapte depășește zece lei, iar un singur ou este în piață 2 lei.

La toate acestea adăugăm mirodenii, ciocolată și nucă. Iar în acest moment un kilogram de miez de nucă se ridică la 65 de lei în piețe. Cât privește un cozonac cumpărat, acesta a putut fi achiziționat anul trecut cu prețuri între 20-100 de lei. În aceste condiții, specialiștii estimează că vom avea un Paște chiar și cu 70% mai scump.

Brânza s-a scumpit cu 30%

Nici la capitolul brânză nu stăm mai bine, cea proaspătă nu se mai găsește sub 40 de lei/kilogram, iar prețurile la ură sau caș au sărit cu 30%. La fel de scumpe sunt și verdețurile, în acest moment o salată costă cinci lei, iar o legătură de ceapă nu se vinde sub trei lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre