Simona Ionescu / Redactor Șef

Vestea zilei. O nouă zi liberă pentru bugetari! Iată în ce dată poți sta acasă

Vestea zilei. O nouă zi liberă pentru bugetari! Iată în ce dată poți sta acasă
În dezbaterea senatorilor se află acum o propunere legislativă pentru încă o zi liberă pentru bugetari.

Angajatorii vor trebui să le dea angajaților, la cererea acestora, o zi liberă plătită pentru ca angajații să meargă la cursuri de prim ajutor.

Ziua liberă poate fi solicitată atât de cei care lucrează la stat, precum și de cei care lucrează la particulari, precum și persoanele care activează în cadrul fundațiilor și asociațiilor.

Angajații care solicită ziua liberă trebuie să facă dovada înscrierii la curs

Prin această propunere legislativă se dorește încurajarea înscrierii salariaților la cursurile de prim ajutor, urmând ca, ”în situaţia producerii unor accidente, să poată acorda primul ajutor de bază”. Angajații care vor cere această zi liberă vor trebui să facă însă și dovada înscrierii la curs.

Potrivit documentului, salariații vor putea să urmeze cursurile de prim ajutor la “instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”.

Angajații pot cere o zi liberă pentru a face cursuri de prim ajutor

Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie adoptat de Parlament

Angajatorii care vor da zile libere angajaților săi pentru a putea să participe la cursurile de prim ajutor vor scădea o sumă egală cu salariul lunar brut al celui care a efectuat un curs de prim ajutor împărţit la numărul de zile lucrătoare din luna în care a fost efectuat cursul din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile micro-întreprinderilor sau impozitul pe profitul asociaţiilor şi fundaţiilor, datorat pentru perioada în care a fost efectuat cursul.

Banii care nu vor fi scăzute din impozit se vor putea reporta anul care vine. Sumele se vor putea recupera, la fiecare termen de plată a impozitului. Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre