Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești bune de la premier și ministrul agriculturii cu privire la prețurile plafonate la alimentele de bază

Vești bune de la premier și ministrul agriculturii cu privire la prețurile plafonate la alimentele de bază
Mai este puțin și expiră termenul până la care sunt menținute la un nivel mai jos prețurile la alimentele de bază. Ca să rămână plafonate la nivelul de acum, Guvernul ar trebui să dea o nouă ordonanță. Premierul Ciolacu spune că a găsit soluție.

 Șeful Executivului a declarat că ia în calcul un acord cu retailierii, în privinţa plafonării preţurilor la alimentele de bază, şi nu emiterea unui act normativ în acest sens. În opinia sa, lista produselor alimentare cu preţuri plafonate ar putea fi extinsă.
„Iau în calcul un acord cu retailerii, la fel cum a făcut și Franța, la fel cum am propus și noi  prima oară. Avem o experiență acum, am început să ne coordonăm și poate gândim ceva care să funcționeze nu cu un act normativ, ci un gentlemen’s agreement.  Ce e cel mai important este că prețurile nu au mai crescut. Indiferent de cât de apocaliptic anunțăm, n-au mai crescut, se vede de la INS. Urmează domnul ministru al agriculturii, avem o bază, știm cum funcționează acum, cel puțin la produsele de bază să rămână în continuare plafonate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministrul Agriculturii vine cu confirmări

Ministrul Florin Barbu spune că „ordonanţa privind stoparea creşterii preţurilor pentru alimentele de bază se dovedeşte o măsură eficientă”, astfel că aceasta va fi prelungită. Totodată, el a adăugat că ar putea fi incluse şi alte produse alimentare pe listă, urmând să aibă discuţii în acest sens cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor.

„Preţurile alimentelor de bază se menţin scăzute în supermarketuri, produsele incluse în lista alimentelor cu adaos comercial limitat se regăsesc în cantităţi suficiente pe rafturile magazinelor, iar cetăţenii sunt mulţumiţi. Ordonanţa privind stoparea creşterii preţurilor pentru alimentele de bază se dovedeşte o măsură eficientă, pe care o vom prelungi pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor”, a afirmat ministrul Agriculturii, luni, într-o postare pe Facebook.

Totodată, ministrul agriculturii a susţinut că preţurile sunt mai mici nu numai la cele 14 alimente de bază, dar şi la alte produse alimentare, „ceea ce înseamnă că lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsă”.

„Vom face acest lucru după o analiză împreună cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor. Este o promisiune îndeplinită şi un angajament că vom continua să luăm astfel de măsuri care să îi protejeze pe fermieri, procesatori, dar şi pe români”, a mai scris Florin Barbu.

Despre acordarea tichetelor de masă

Măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea în Parlament vor fi publicate în această săptămână, în dezbatere publică, pe site-ul Executivului, a declarat ieri premierul Marcel Ciolacu. El a explicat că după ce vor fi luate toate avizele, pachetul de măsuri fiscale urmează să fie înaintat Parlamentului.

Marcel Ciolacu mai afirmă că există o propunere în coaliţie ca tichetele de masă să fie acordate în bani:
„Este o propunere pentru că companiile care emit aceste tichete au ajuns, totuși, la un comision destul de mare din punctul meu de vedere: 3% la emitere, 3% la colectare. Din informațiile pe care le am eu. Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate și încadrat cu 1% și avem doi angajați, eu astfel de șmecherii nu le mai accept. Și atunci voi lăsa, alternativ. Nu vorbim de voucherele de vacanță, acelea vor fi emise și vom încerca prin Poșta Română, vedem prin sistemul public.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre