Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești extraordinare despre recalcularea pensiilor: „Facem dreptate pensionarilor”

Vești extraordinare despre recalcularea pensiilor: „Facem dreptate pensionarilor”
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a venit cu vești extraordinare despre recalcularea pensiilor. Ultimele noutăți vizează milioane de pensionari care vor beneficia de nou sistem.

Șeful CNPP (Casa Națională de Pensii), Daniel Baciu, a comunicat în această seară faptul că a fost semnat contractul pentru realizarea softului care va facilita recalcularea pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. 

Noul soft informatic urmează să ajute la recalcularea a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată în acest moment. La noul sistem s-a lucrat intens pentru a asigura implementarea în timpul util. Astfel, până la 1 septembrie 2024, toate recalculările vor ajunge la pensionari. 

4,8 milioane de pensionari vor beneficia de recalculare 

Baciu a precizat că softul informatic va face în sfârșit dreptate celor ce au muncit o viață întreagă: „Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată. Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă! Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a anunțat președintele CNPP într-o postare pe Facebook. 

Celor cu pensii minime li se va dubla venitul 

Daniel Baciu a mai menționat și că cei mai câștigați vor fi pensionarii cu pensii minime, care practic se vor dubla. De asemenea, cei care au ani de vechime în plus îi vor putea adăuga acum. 

Referitor la impactul recalculării, Baciu a afirmat că o mare parte dintre pensionari vor avea parte de creșteri ale pensiilor. 

Daniel Baciu a venit cu vești extraordinare pentru aproape 5 milioane de pensionari
Sursa foto: Facebook

Niciuna dintre acestea nu va scădea, adică aproximativ 2 milioane de pensii vor rămâne la fel. El a subliniat că legea este foarte clară în acest sens și prevede menținerea în plată a cuantumului cel mai avantajos pentru pensionari.

Deciziile urmează să fie trimise începând din vară 

Președintele CNPP a menționat că, deși nu poate oferi un termen clar pentru finalizarea recalculării, aceasta va fi realizată obligatoriu până la 1 septembrie. Astfel, deciziile urmează a fi trimise celor vizați începând din vară. 

„În vară va trebui sa începem să tipărim aceste decizii de pensionare si trebui expediate către beneficiari, către pensionari astfel încât când ei vor primi pensia sa știe exact cât primesc în urma acestei recalculări”, a spus recent Daniel Baciu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre