Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale. „Cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, legea a fost adoptată”, a anunțat președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Legea a fost adoptată cu 209 voturi pentru și 27 împotrivă, ieri, la Camera Deputaților. Potrivit noului proiect, au fost adoptate mai multe amendamente, care să îi sprijine pe magistrați și militari, dar în următorii cinci ani nu vor fi produse schimbări majore.
S-a decis ca pensiile care depășesc 4000 de lei net să fie impozitate cu 15%, iar pensionarii „speciali” care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până când legea va intra în vigoare se pot pensiona până în anul 2028 în aceleași condiții.
Prevederile se aplică până la data de 31 decembrie 2028
„Persoanele prevăzute la alin.(1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare a prezentei legi. (6) Prevederile alin.(5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028”, prevede unul dintre amendamentele adoptate.
Vârsta de pensionare pentru magistrați va crește la 60 de ani
În ceea ce-i privește pe magistrați, aceștia se vor pensiona la 50 de ani până în anul 2025. Există o condiție: 20 de ani vechime minimă în muncă.
Începând cu anul 2026, vârsta de pensionare se va ridica treptat până la 60 de ani. Aceștia vor avea o pensie de serviciu de 80%, însemnând media indemnizațiilor brute de încadrare și sporurile cu caracter permanent din ultimele 12 luni consecutive de activitate. Perioada va crește treptat până în anul 2043.
Ce se va întâmpla cu militarii și polițiștii
În cazul militarilor, polițiștilor și a funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, până în anul 2035, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani. Nici o pensie specială nu poate depăși venitul obținut pe durata perioadei de cotizare.
Potrivit amendamentului adoptat pentru magistrați, aceștia își pot alege până în 2028 ca bază de calcul oricare 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook