Simona Ionescu / Redactor Șef

Viața de familie a lui Nicușor Dan: Frate, frate, dar brânza e pe bani! Între președinte și neamurile sale stă notarul

Viața de familie a lui Nicușor Dan: Frate, frate, dar brânza e pe bani! Între președinte și neamurile sale stă notarul
Detalii interesante din viața de familie a președintelui României ies la iveală. Așa cum a promis după victoria sa în alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a făcut publică, luni, declarația sa de avere. Din aceasta se deduc multe dar, mai ales, se vede clar că între el și neamurile lui este implicat notarul.

După cum se vede din actele oficiale, viața de familie a lui Nicușor Dan este ghidată de proverbul străvechi „Frate, frate, dar brânza e pe bani!”. Între președintele României și rudele sale stă chiar notarul. După cum a promis în campania electorală, președintele și-a publicat declarația de avere.

Potrivit documentului, președintele Nicușor Dan deține un teren intravilan de 7.460 de metri pătrați, achiziționat în 2007, în localitatea Predeal. De asemenea, în garajul său se află un autoturism Citroën BX, fabricat în 1986.

Viața de familie a lui Nicușor Dan: Frate, frate, dar brânza e pe bani! Între președintele României și neamurile sale stă chiar notarul
Președintele Nicușor Dan are datorii la o bancă și la două femei (Foto: Declarație de avere 2025)

La categoria active financiare, șeful statului declară patru conturi bancare: unul deschis la BCR în 2007, care conține 199.413,94 lei; două conturi la Banca Transilvania, deschise în 2025, cu sumele de 43.672,37 lei și 180,08 euro; precum și un cont la Salt Bank, care e gol. În plus, Nicușor Dan a acordat un împrumut în valoare de 20.000 de euro unei persoane fizice, Istrate Gabriel. În vreme ce pentru împrumuturile luate de la o rudă și o prietenă a făcut acte, pe bărbat l-a împrumutat fără documente.

Între președintele României și neamurile sale stă chiar notarul

Când vine vorba de împrumuturi, se dovedește că Nicușor Dan este datornic neamurilor sale. Și se subînțelege că nu a fost un împrumut simplu, ci unul parafat în fața notarului, din moment ce există termene de rambursare.

Concret, în ceea ce privește datoriile, președintele are un credit ipotecar de 100.000 de euro, contractat în 2007 de la Garanti Bank, cu scadență în 2032. Mai are datorii de 27.000 de euro către Dănilă Gențiana (împrumut acordat în 2012 și scadent în 2025) și o altă datorie de 25.000 de euro către Dan Claudia, contractată în 2022, tot cu scadență în 2025.

Viața de familie a lui Nicușor Dan: Frate, frate, dar brânza e pe bani! Între președintele României și neamurile sale stă chiar notarul
Împrumutul de la Genițiana Dănilă a fost prelungit la 13 ani (Foto: declarație de avere 2016)

Claudia Dan, cea care i-a împrumutat președintelui 25.000 de euro pe o perioadă de trei ani, este chiar sora sa. Cealaltă femeie, Gențiana Dănilă, de la care împrumutul este întins pe 13 ani, este o prietenă din vremea în care ambii au învățat în Franța. Gențiana Dănilă s-a stabilit acolo, este autoare și conferențiar la Institut de Mathématiques de Jussieu–PRG, în cadrul Universității din Paris.

Interesant este că împrumutul de la aceasta figurează și în declarația de avere pe care actualul președinte a înregistrat-o în 2016, când era consilier local în cadrul Consiliului General al Municipiului București. Pe atunci, împrumutul figura ca urmând să fie stins în 2018. Între timp, după cum se vede, a fost prelungit.

Detalii despre finanțarea campaniei electorale

Tot luni, președintele a prezentat lista principalilor susținători financiari ai campaniei sale prezidențiale, precizând că a avut cheltuieli totale de peste 60 de milioane de lei. Zeci de persoane se regăsesc în declarația lui de avere, unii fiind menționați cu numele, alții fiind evidențiați drept „Persoană fizică, cetățean român, care a acordat împrumut pentru susținerea candidaturii și campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 și care nu și-a exprimat acordul pentru publicarea numelui și prenumelui”. Sumele, care au toate scadența anul acesta, variază între 5.000 și 700.000 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *