Descoperirea că vikingii aveau ferestre arată că demnitarii nordici stăteau în camere luminate de deschideri cu sticlă, au mai spus oamenii de știință. Geamurile de sticlă pot fi datate cu mult înainte de bisericile și castelele din Evul Mediu cu care sunt asociate ferestrele cu geamuri, susțin aceștia. „Aceasta este încă o altă îndepărtare de imaginea vikingilor barbari și lipsiți de sofisticare care își legănau săbiile”, a declarat Mads Dengsø Jessen, cercetător principal la Muzeul Național din Copenhaga.
Vikingii aveau ferestre cu geamuri de sticlă între anii 800 și 1100
La Copenhaga au fost analizate 61 de fragmente de geamuri de sticlă, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că bucățile de sticlă pot fi datate cu mult înainte de bisericile și castelele din Evul Mediu. Și că vikingii aveau ferestre cu geamuri de sticlă între anii 800 și 1100. Epoca vikingilor este considerată a fi cuprinsă între anii 793 și 1066.
„Am asociat doar geamurile timpurii cu Evul Mediu, presupunând astfel că sticla nu putea proveni din epoca vikingă”, au spus reprezentanții Muzeului Național într-un comunicat. Fragmentele de sticlă „pot fi datate în epoca vikingilor și cel mai probabil trebuie să fi fost folosite și în acea perioadă”, spune Torben Sode, un restaurator al muzeului care a făcut prima dată legătura.
Ferestre de sticlă, în nuanțe de verde și maro pentru lumea bună
Muzeul a precizat că ferestrele de sticlă erau destinate eșaloanelor superioare ale societății și uzului religios, așa cum se întâmpla în restul Europei. Dengsø Jessen a menționat că este posibil să fi existat ferestre de sticlă în clădirile vastelor hale ale vikingilor. Acestea nu erau ferestre mari și transparente, așa cum le cunoaștem astăzi, ci probabil ferestre mai mici, probabil compuse din geamuri plate de sticlă în diferite nuanțe de verde și maro. Ideea nu era de a putea privi afară, ci de a crea un aflux de lumină colorat în clădire.
O elită vikingă cultivată
Muzeul e de părere că „este foarte probabil ca vikingii să fi achiziționat sticla prin comerț”. Nordicii, cunoscuți sub numele de vikingi, au întreprins raiduri pe scară largă, colonizări, cuceriri și comerț în întreaga Europă și au ajuns și în America de Nord. „De fapt, vorbim despre o elită vikingă cultivată, cu o putere regală care o egala, de exemplu, pe cea a lui Carol cel Mare, regele francilor. Acesta este un lucru care este adesea omis în portretele simpliste ale vikingilor de la Hollywood”, a mărturisit Dengsø Jessen.
Sursă foto: www.history.com, apnews.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook