Simona Ionescu / Redactor Șef

Palatul Vânturilor din India, singurul din lume construit sub forma coroanei unui zeu. Are 953 de ferestre dantelate

Palatul Vânturilor din India, singurul din lume construit sub forma coroanei unui zeu. Are 953 de ferestre dantelate
Cunoscut sub numele de Hawa Mahal în limba hindi, Palatul Vânturilor, ridicat sub forma coroanei unui zeu, a fost construit în 1799 pentru Maharajahul Sawai Pratap Singh, ca parte a secției pentru femei a imensului Palat al Orașului din centrul orașului Jaipur. Are 953 de ferestre.

Culoarea roz, distinctivă a Palatului Vânturilor, provine de la gresia naturală din care este construit, care dă și porecla Jaipurului, „Orașul roz”. Palatul este dedicat lui Krishna și, prin urmare, are forma coroanei zeului.

Considerat unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură Rajput din India, colosul este realizat din gresie roz și roșie și reprezintă un exemplu uimitor de măiestrie locală, vârful Hawa Mahal oferind o priveliște greu de explicat în cuvinte asupra orașului.

Situat la Badi Choupad, în Orașul Roz din Jaipur, În anul 1799 conducătorul Kachhwaha Rajput, Sawai Pratap Singh, nepotul Maharajahului Sawai Jai Singh, i-a ordonat lui Lal Chand Usta să construiască o extensie a Palatului Regal al Orașului. Sistemul Purdah de la acea vreme era respectat cu strictețe.

Palatul Vânturilor din India

Palatul are 953 de ferestre de dimensiunea unui vizor

Doamnele regale Rajput nu trebuiau să fie văzute de străini sau să apară în orice zonă publică, motiv pentru care palatul are nu mai puțin de 953 de ferestre, de unde doamnelor regale puteau privi pe stradă și se puteau bucura de procesiunile regale fără a fi văzute.

Ferestrele în formă de fagure de miere și frumos sculptate permit brizei să treacă prin palat, astfel că în acest loc este mereu răcoare în perioada verii.  În ciuda numărului mare de ferestre, fiecare dintre ele are dimensiunea unui vizor.

Imagini din interiorul Palatul Vânturilor

Ultimele trei etaje sunt formate dintr-o singură cameră, și anume Vichitra Mandir, Prakash Mandir și Hawa Mandir. Maharajahul se închina lui Krishna în Vichitra Mandir, în timp ce Prakash Mandir oferă o terasă deschisă pe ambele părți. Demn de remarcat este faptul că nu există trepte către etajele superioare, ci rampe. În contrast cu decorarea bogată a exteriorului, interiorul mahalului este mult mai simplu.

Palatul nu are fundație

Hawa Mahal, o capodoperă a arhitecturii Rajput și Mughal, este cea mai înaltă clădire din lume fără fundație. Colosul de cinci etaje a reușit să se mențină în poziție verticală datorită faptului că are o formă curbă. Cel mai bun moment pentru a vizita Hawa Mahal este dimineața devreme, când soarele intră în încăperi prin ferestre. Intrarea se face prin City Palace, unde ușile se deschid într-o curte spațioasă deschisă, cu clădiri cu două etaje pe trei laturi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre