Printre măsurile luate în calcul de guvernanți se numără scumpirea produselor de hrană pentru animalele de companie.
Guvernanții se gândesc să crească taxa pe valoarea adăugată la 19% și la produsele bio și suplimentele alimentare, care în acest moment are un TVA de 9%. Sursele spun că se dorește să fie introdusă și o taxă de 1% pe clădirile de lux care depășesc valoare de 500.000 de euro, în care să fie cuprinse și piscinele.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Se scumpesc și plimbările de agrement
Dar asta nu e tot, pentru că s-ar pregăti o taxă și pentru industria divertismentului, respectiv creșterea TVA pentru plimbările de agrement. De asemenea, se vorbește despre o altă taxă pentru companiile care își externalizează veniturile, valoarea putând fi de 15%. Săptămâna viitoare e posibil ca Guvernul să adopte OUG cu aceste modificări, care ar urma să intre în vigoare începând cu luna septembrie.
„Este important să nu depășim media europeană raportată la puterea de cumpărare a țării noastre”
Cu câteva zile în urmă, premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații privind majorarea taxelor. ”Este important să nu depășim media europeană raportată la puterea de cumpărare a țării noastre. Sunt doi indicatori care trebuie respectați, pentru că, dacă depășești foarte mult, în momentul acela încurajezi la negru astfel de vânzări. Deci trebuie întotdeauna să găsim echilibrul”, a declarat Marcel Ciolacu pe 5 iulie.
Reprezentanții HoReCa se opun creșterii TVA în turism
Călin Ilie, președintele de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România a declarat că o creștere a TVA în turism de care se vorbește în ultima perioadă ar pune la pământ piața care a suferit enorm în perioada pandemiei de coronavirus. Creșterea TVA la tranzacțiile în hoteluri și restaurante de la 9% la 19% a fost sugerată de experții de la Banca Mondială.
„Ar duce la o creștere și mai mare a tarifelor, lucru care afectează piața deja”
”Măsura e una dezastruoasă. În primul rând, toată Europa are cote reduse de TVA pentru turism. Acest nivel redus de TVA pentru turism nu e o invenție românească. Ca exemplu vă dau Austria – 10%, Belgia – 6%, Franța – 10%, Germania – 7%. Nu e nicio logică pentru ca România să treacă la 19%, ar fi dezastruos. Ar duce la o creștere și mai mare a tarifelor, lucru care afectează deja piața. Piața e deja presată de creșterile înregistrate după pandemie, ca rezultat al inflației și creșterii costurilor.
„Există riscul ca o bună parte a pieței să migreze spre zona de evaziune fiscală”
Ar crea presiune pe o piață sensibilă: 80% din piața de turism din România e domestică, 20% internațională, iar pe litoral 95% din piață e una domestică. Piața e foarte sensibilă la aceste creșteri de tarife. Afectăm și din punct de vedere social clientela noastră.
Deci, noi ne opunem vehement acestei măsuri și sperăm că guvernanții vor înțelege argumente de acest gen. Există riscul ca o bună parte a pieței să migreze spre zona de evaziune fiscală, piața gri și neagră, pentru că statul și-a dovedit incapacitatea de a colecta și de a urmări fluxurile de turiști pentru a colecta taxele aferente, așa că vor crește presiunea pe acei contribuabili onești, uitând să preseze pe zona gri și neagră” a spus Călin Ile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook