Simona Ionescu / Redactor Șef

Vine eclipsa. Unde puteți face poze cu soarele

Vine eclipsa. Unde puteți face poze cu soarele
Soarele va fi, peste câteva zile, mai aproape decât ne-am fi gândit. Acum puteți face chiar și poze cu soarele. Cel mai mare telescop destinat publicului din România, pentru observații solare, tocmai ce va fi inaugurat, la finele săptămânii.

În premieră, pasionații de astronomie vor putea ”arunca un ochi” pe suprafața solară în orice moment al zilei, iar în timpul eclipsei ce urmează, vor putea face inclusiv fotografii. La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi inaugurat, pe 21 iunie 2020, cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observaţii solare din România. Acesta a fost achiziționat în urma unor donații.

Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parţiale de Soare care are loc în dimineaţa zilei de 21 iunie 2020. ”Telescopul Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din România”, transmit reprezentanții observatorului astronomic.

Odata cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele.

”Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator”, arată Dr. Mircea Mamalaucă directorul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad.

Eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă şi din România, timp de o oră, în intervalul 8.43 – 9.14. La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%), timp în care pasionații de astronomie pot realiza inclusiv fotografii cu soarele, folosind noul super-telescop.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre