Simona Ionescu / Redactor Șef

Vladimir Putin a încercat să își ascundă super-iahtul din dotare, dar nu i-a ieșit

Vladimir Putin a încercat să își ascundă super-iahtul din dotare, dar nu i-a ieșit
Un super-iaht ancorat în regiunea italiană Toscana se pare că este proprietatea lui Vladimir Putin.

Potrivit The New York Times, vasul ar fi unul dintre cele mai mari din lume.  Numele proprietarului nu a fost făcut public până acum, niciodată.  conform sursei citate, ambarcațiunea gigantică valoarează aproape 700 de milioane de dolari. Are șase punți, două heliporturi, o piscină, un spa și un salon de înfrumusețare.

Misterul a fost devoalat de Maria Pevcic, jurnalistă de investigație, și Gheorghi Alburov, activist anticorupție. Cei doi, care sunt colaboratori ai disidentului Alexei Navalnîi, au publicat un reportaj despre „Scheherazade”, iahtul deținut de Putin, după o anchetă jurnalistică ce s-a întins pe mai multe luni.

Ei au obținut, în decembrie, o listă cu membrii echipajului de pe navă. Toți sunt ruși, cu excepția căpitanului, cetățean britanic.

 Căpitanul iahtului nu are voie să spună numele proprietarului

Ulterior, New York Times a luat legătura cu acesta. Căpitanul iahtului, Guy Bennett-Pearce, a declarat pentru ziarul menționat,  că autoritățile italiene au inspectat nava la începutul lunii martie ca parte a unei anchete deschise de poliția financiară din Italia, ocazie cu care le-a pus la dispoziție documentele solicitate.

Amintim că miliardarii ruși apropiați de Putin au fost deja sancționați de Uniunea Europeană, de SUA și de Marea Britanie din cauza susținerii financiare oferite Kremlinului, și, în continuare, a rolului în declanșarea războiului din Ucraina. Astfel, mai multe iahturi de lux deținute de oligarhi au fost confiscate în porturile europene. Chiar Italia a confiscat, pe 12 martie, iahtul deținut de miliardarul Andrei Melnicenko, în valoare de 578 de milioane de dolari.

„Se uită la fiecare aspect. Aceștia nu sunt polițaii locali care au venit aici, sunt bărbați în costume negre”, a spus Bennett-Pearce. Căpitanul a invocat „contractul de confidențialitate strict” pe care l-a semnat, și a refuzat să ofere alte informații. El a  menționat că știe că proprietarul navei nu se află niciodată pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, deși nu l-a întâlnit niciodată.

Echipaj format din armata personală a lui Vladimir Putin

În prezent, poliția italiană încearcă să stabilească dacă „Scheherazade” îi aparține cu adevărat lui Vladimir Putin. Maria Pevcic susține că documentele la care au ajuns în timpul investigației jurnalistice, dar sursele contactate, oferă dovezi clare că vasul este deținut de președintele Rusiei. În articol se arată că „nava trebuie confiscată imediat”.

Jurnalista afirmă că a vorbit cu mai mulți membri ai echipajului care au confirmat că vasul îi îi aparține lui Putin și chiar a primit de la aceștia poze din interior.

Mai mult, în investigația lor, Maria Pevcic și Gheorghi Alburov afirmă că unii dintre membrii echipajului lucrează și pentru FSO (Serviciul Federal de Protecție).  Aceasta este o organizație militarizată a Rusiei, a cărei misiune este protejarea personală a lui Putin, scrie Bussines Insider.

Sursa foto: Twitter

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre