Simona Ionescu / Redactor Șef

Vom pleca la cumpărături cu Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Mărășești

Vom pleca la cumpărături cu Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Mărășești
Ecaterina Teodoroiu a murit la Mărășești, în Primul Război Mondial, iar românii o consideră un erou. A fost răpusă la 23 de ani, iar acum, după o sută de ani, va fi prezentă în viața noastră.

Ecaterina Teodoroiu a fost o eroină a poporului român. Și-a pierdut patru frați în Primul Război Mondial și a plecat și ea să lupte. A fost prizonieră, a evadat, a luptat cu arma în mână. Așa a intrat în istorie. Revine în viața noastră.

Vom pleca la cumpărături cu Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Mărășești

Ecaterina Teodoroiu ne va însoți la cumpărături. Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, cu imaginea eroinei. Va fi prima bancnotă în circulație pe care este reprezentată o personalitate feminină.

„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii”, a transmis banca centrală. Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR. Veți primi noile bancnote la efectuarea plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Cum vor arăta noile bancnote

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief. Va avea dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc elemente grafice reprezentative. Portretul Ecaterinei Teodoroiu, un element floral reprezentând un buchet de brânduşe.

În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ. Vor fi semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente. Nu vor lipsi o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi data punerii în circulaţie.

Pe reversul bancnotei se află o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti. În spatele Mausoleului, se află o floare de crin.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă. Unele sunt destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Sursa: bnr.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre