Simona Ionescu / Redactor Șef

Vremea s-a dezlănțuit din nou. Un oraș acoperit de grindină

Vremea s-a dezlănțuit din nou. Un oraș acoperit de grindină
De circa 10 zile, în toată lumea s-au semnat fenomene meteo extreme. Sunt temperaturi uriașe în nordul planetei, Cehia a fost lovită de o tornadă devastatoare. Și la noi, vremea se schimbă de la o oră la alta, acum furtuni, acum caniculă. Un oraș din Franța a fost îngropat în grindină.

Fenomenele meto extreme vor fi din ce în ce mai dese și mai violente, spun meteorologii. Sunt evenimente pe care ei nu le-au văzut în toată cariera lor. Și noi suntem afectați de modificările climaterice. Au fost furtuni, cu grindă, dar și temperaturi uriașe pentru această perioadă.

Grindină de 60 cm înălțime a pus stăpânirea pe un orășel din Franța

Vremea s-a dezlănțuit din nou. Un oraș acoperit de grindină

Grindină de 60 cm înălțime a pus stăpânirea pe un orășel din Franța. „A fost apocaliptic! Cerul s-a înnegrit și în câteva minute a căzut un metru de grindină. A trebuit să scoatem plugurile de zăpadă pentru a scăpa de grindină”, a declarat Lydia Barbaux, primarul orașului Plombières-les-Bains, citat de France 3.

Orășelul Plombières-les-Bains, din Vosges, s-a trezit marți, 29 inie, sub loviturile unei furtuni de grindină de care localnicii s-au speriat. Nu au fost victime, dar pagubele materiale sunt importante.

Furtuna a provocat inundații, a smuls acoperișuri, a inundat pivnițe și a doborât copaci. Pompierii au intervenit de peste 100 de ori în timpul fenomenului meteo violent. Grindina de pe străzi au fost curățate cu utilajele cu care se strânge zăpada.

Toată Europa este afectată de fenomene meteo extreme

Pe 24 iunie, o tornadă uriașă a făcut pagube și victime în Cheia, iar vântul a suflat cu până la 320 km/h. Fenomene meteo extreme au fost și în Elveția, Austria, Germani, Polonia. Meteorologii români se așteaptă ca cele două valuri de aer, unul rece și altul fierbinte, să se ”ciocnească” și pe teritoriul țării noastre.

Florinela Georgescu, director executive ANM,  a mărturisit că nu a văzut până acum feneomene atât de violente ca cele înregistrate în țările europene, în ziua de joi, 24 iunie.

Și la noi vremea este la extreme. Meteorologii români au emis un număr record de avertiză și informări de vreme severă. Au fost ploi torențiale, însoțite de grindină, urmate de inundații. A căzut grindină de mărimea unei mingii de tenis și mașini luate de viituri.

Vreme instabilă în România

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, 30 iunie, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de vreme instabilă, dar şi de caniculă. Acestea vizează un număr total de 33 de judeţe și va fi valabilă până joi, 1 iulie, la prânz.

Conform prognozei transmise de meteorologi, în intervalul 30 iunie, ora 11:00 – 1 iulie, ora 12:00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică în mai multe zone de pe raza a 12 judeţe. Acest fenomen se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, prin căderi de grindină şi vijelii.

ANM a emis avertizări meteo pentru un număr total de 33 de judeţe și va fi valabilă până joi, 1 iulie, la prânz. Începând de miercuri, 30 iunie, de la ora 14:00, şi până joi dimineaţa, la ora 6:00, va intra în vigoare un Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină şi ploi abundente. Acest cod vizează zone din 26 de judeţe situate în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, partea de munte, sudul Banatului, iar în cursul nopţii nordul Olteniei şi nord-vestul Munteniei.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. În acest interval, vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 – 90 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35 – 50 l/mp. Izolat acestea vor ajunge și la 60 – 70 l/mp.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată până la sfârşitul săptămânii, au anunțat specialiştii. Avertizarea va fi valabilă pentru judeţele Alba, Argeş, Arad (parţial), Bacău (parţial), Bihor (parţial), Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş (parţial), Vâlcea şi Vrancea (parţial). Celelalte zone au fost avertizate de caniculă. Disconfortul termic se va resimţi în 18 județe  şi în Bucureşti.


Furtuni și ploi torențiale din această seară. Europa a fost măturată de tornade, grindină și ploi biblice

Cum fac meteorologii ANM prognozele de fenomene severe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre