Studiu. Mai puțin de jumătate dintre români cred în căsătorie. Ce păreri au restul

Studiu. Mai puțin de jumătate dintre români cred în căsătorie. Ce păreri au restul
Vă amintiți glumele de acum doi ani, de la începutul pandemiei, când s-a impus carantinarea și toate cuplurile, silite să petreacă 24 de ore din 24 împreună, au avut mari praguri emoționale de trecut?

Unii nu au rezistat, și s-au separat. Alții au făcut planuri de „evadare”. Unora  li s-a părut amuzat și potrivit să locuiască așa intens împreună. Până la urmă, românii sunt destul de tradiționaliști și, în opinia colectivă, familia e celula societății. Iar familia înseamnă că membrii ei au trecut măcar pe la ofițerul stării civile, dacă nu și pe la biserică.

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research arată însă că, actualmente, mai puțin de jumătate dintre români cred în căsătorie. Aproape jumătate din numărul subiecţilor – 47% – au o părere mai bună asupra căsătoriei în detrimentul concubinajului. Pentru aceștia, familia se bucură de o cotă ridicată de încredere din partea românilor, iar căsătoria devine însă din ce în ce mai mult o instituţie a cărei validitate este dată de recunoașterea oficială în acte (55%) și de binecuvântarea unui preot (51%).

La ce vârste se căsătoresc românii

Studiul mai arată că vârsta ideală pentru căsătorie, în percepția românilor, se plasează cu precădere în intervalul 26 – 28 ani. Mai precis se consideră că e ideal ca o femeie  să se căsătorească la vârsta de 26 de ani, iar un bărbat la 28. Conform cercetării, peste două treimi din tinerii cu vârsta cuprinsă între 24 și 35 de ani (70% ) prezintă probabilitatea cea mai mare de a se căsători în viitorul apropiat, urmați de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani (69%).

Cei care nu iau în calcul căsătoria, dar sunt totuși, într-o relație, au explicat lși care sunt piedicile care stau în calea oficializării în fața statului ( și a bisericii, după caz) a relației lor. Peste jumătate, adică 55% au menționat lipsa banilor sau a bunurilor materiale. 39% evită să se căsătorească deoarece sunt prea ocupați să facă o carieră, iar presiunea planurilor profesio9nale este mare.

Nu în ultimul rând, 44% din cei care nu se văd căsătoriți niciodată, recunosc că se tem de eșec sau de a nu face alegerea potrivită. Mai multe detalii puteți găsi citind studiul în întregime.

Recomandarile noastre