Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu. Vaccinul anti – Covid-19 are acest efect asupra majorității femeilor, și e neplăcut

Studiu. Vaccinul anti – Covid-19 are acest efect asupra majorității femeilor, și e neplăcut
Pentru a stabili efectele avderse pe care le au vaccinurile anti-Covid 19 s-au realizat anchete medicale și studii. În final s-a dovedit că serurile au un efect asupra majorității femeilor.

Vaccinul anti – Covid-19 ar putea prelungi ciclul menstrual al femeilor. O cercetare făcută în SUA o explică detaliat efectele vaccinului Covid-19 asupra ciclului menstrual al femeilor. Cercetătorii de la Oregon Health & Science University au publicat în revista Obstetrics & Ginecology un studiu în care arată că au identificat un posibil efect al vaccinului asupra regularității fluxului.

Mai exact, femeile care au făcut vaccinul anti – Covid-19 în timpul menstruației lor au observat o creștere cu aproximativ o zi a duratei acesteia, în comparație cu cele nevaccinate încă. Prelungirea duratei nu a cauzat încă nicio îngrijorare cercetătorilor, deoarece, spun aceștia, nu este relevantă clinic.

Cercetările făcute în SUA au monitorizat, prin aplicația Natural Cycles, ciclul menstrual a 4000 de femei: 2500 au primit vaccin ARN, nu vector viral, deci Pfizer sau Moderna, celelalte nu aveau niciun vaccin. După prima doză, ciclul a crescut cu aproximativ 0,7 zile, după a doua cu 0,9. Rotunjind, menstruația a durat o zi mai mult decât de obicei.

Efectele pot diferi de la o femeie la alta

Studiul, arată cercetătorii, necesită investigații suplimentare, deoarece răspunsul la vaccin variază de la persoană la persoană și acest lucru se poate întâmpla și pentru ciclul menstrual. „Este reconfortant faptul că cercetarea a descoperit doar o schimbare minimă și temporară a ciclului.

Datele sunt utile pentru a explica femeilor la ce să se aștepte după vaccinarea anti – Covid-19”, a spus Diana W. Bianchi, directorul Institutului Național de Sănătate și Dezvoltare Umană a Copilului Eunice Kennedy Shriver din cadrul National Institutes of Health.

Scopul studiului: femeile fertile se pot vaccina fără griji

Scopul studiului a fost de a depăși temerile nefondate și de a permite femeilor aflate la vârsta fertilă să se supună vaccinului cu seninătate și conștientizare. Asocierea dintre ciclul menstrual și vaccinul anti – Covid-19 nu reprezintă un factor de risc pentru cele care doresc să rămână însărcinate și este foarte important să se vaccineze cât mai curând posibil, pentru a rămâne sănătoase, mai transmit americanii, conform Elle.com.

„S-a dovedit științific că femeile însărcinate sunt mai vulnerabile dacă se îmbolnăvesc de Covid-19 în timpul celor nouă luni de sarcină. Și dacă dezvoltă o infecție simptomatică cu Covid-19, femeile nevaccinate ar avea mai multe probleme decât alte femei vaccinate, care sunt mai protejate de riscul spitalizării și al terapiei intensive.

La toți subiecții, în caz de infecție, vaccinul ajută nu doar la prevenirea infecției cu Covid-19, ci și la atenuarea severității simptomelor”, spune dr. Antonella Agnello, medic specialist Ginecologie și Obstetrică, Șef Departament Ginecologie Synlab Padova, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre