Ultimele vești despre Covid-19 sunt îngrijorătoare. Anunțul oficialilor OMS legat de vaccinuri

Ultimele vești despre Covid-19 sunt îngrijorătoare. Anunțul oficialilor OMS legat de vaccinuri
Virușii care provoacă pandemii au tendinţa să se integreze în ecosistem, vor fi acolo pentru totdeauna, a precizat a avertizat marţi coordonatorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). El are și alte vești proaste.

Pandemia de Covid-19 va intra într-o bună zi într-un stadiu endemic. Dar asta nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos, a avertizat marţi coordonatorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Oamenii pun în opoziţie pandemia şi endemia, însă malaria endemică ucide sute de mii de oameni, HIV este endemic, violenţa endemică există în oraşele noastre”, a declarat medicul Michael Ryan. El a participat la un seminar în cadrul Forumului Economic Mondial.

„Endemic, în sine, nu înseamnă ceva bun, endemic înseamnă pur şi simplu că virusul este acolo pentru totdeauna”, a adăugat specialistul. Dezbaterile privind trecerea de la pandemie la o fază endemică a maladiei au fost inițiate în contextul apariției variantei Omicron a virusului. Aceasta e  mult mai contagioasă decât toate celelalte variante al noului coronavirus, dar pare să provoace simptome mai puţin grave pentru persoanele vaccinate.

Vești proaste: NU vom scăpa de Covid-19 în acest an

„Nu vom scăpa de virus în acest an. Poate că nu vom eradica niciodată acest virus. Virusurile care provoacă pandemii au tendinţa de a face parte din ecosistem. Putem însă să punem capăt urgenţei de sănătate publică la nivel internaţional (nivelul de alertă cel mai ridicat decretat de OMS – n.r.)”, a explicat acelaşi specialist de la OMS.

Potrivit acestuia „trebuie să ajungem la o rată de incidenţă cât mai mică posibil, cu un maximum de vaccinări, pentru ca nimeni să nu mai moară. Atunci va fi sfârşitul urgenţei de sănătate publică şi va fi sfârşitul pandemiei”, a precizat Michael Ryan.

3 -4 doze de vaccin vor fi obligatorii anual

Oficialul OMS a vorbit despre posibilitatea ca, pe viitor, cele trei sau patru injecţii cu vaccinuri anti-Covid-19 să fie considerate drept numărul normal de doze pentru a evita formele cele mai severe ale bolii.

Cu excepţia vaccinului produs de Johnson & Johnson, toate celelalte vaccinuri sunt recomandate să fie administrate în două doze în schemele lor iniţiale, însă cea de-a treia doză, denumită supra-rapel sau booster, este ferm recomandată de OMS de când varianta Omicron s-a răspândit în lumea întreagă.

„Nu vom mai numi (aceste injecţii) doze booster. Considerăm doar că trei sau patru doze sunt necesare pentru a face să se nască această imunitate durabilă şi robustă care vă protejează de spitalizare şi de deces pentru o lungă perioadă”, a mai punctat acelaşi reprezentant al OMS.

Sursa foto: Pixabay