Supa de roșii cu orez, ca în Ardeal

Supa de roșii cu orez, ca în Ardeal
Ciorba de roșii se prepară mai ales vara cu roșii de grădină, bine coapte. Această rețetă este una foarte veche și atât de gustoasă, iar secretul constă în ingrediente simple și sănătoase.

În zona Ardealului, supa de roșii se face cu orez și poartă numele de supa sau zamă de paradaisă.

Supa de roșii cu orez, ca în Ardeal

O supă de roșii este un deliciu vara: este sănătoasă și te răcorește.

Ingrediente: 3 linguri ulei de floarea soarelui, 20 g făină, 1,5 kg de roșii sau 500 ml suc de roșii sau bulion, 40 grame țelină, frunze de țelină, 1 ceapă mică,  1 ardei gras,1 linguriță de zahar, 30-40 grame orez sau găluște de făină.

Mod de preparare

Opăreşti roşiile, apoi le descojeşti. Le pui la fiert, aproximativ 10 minute.

Se curăță țelina și se taie în baghete, apoi se curăță și ceapa și se călește în ulei. În unele case se face rântaș clasic cu ceapă călită, ulei și făină.

Supa de roșii începe cu un rântaș alb făcut din ulei și făină amestecate pe foc mic. Se pune uleiul într-o cratiță de 2 litri, se lasă la foc mediu, se adaugă făina și se amestecă bine până sfârâie un pic. Nu trebuie să se rumenească. Imediat se stinge cu sucul de roșii, se amestecă bine și se mai adaugă țelina tăiată, frunzele de țelină, ceapa și un pic de sare. Adăugăm încă 500 ml apă și punem totul la fiert.

După primul clocot adăugăm orezul/fideaua și lăsăm să fiarbă cca 5 minute, iar  final adăugăm  sare și piper după gust.

Se verifică bucățile de țelină până devin moi. Dacă scade prea mult, se poate completa cu încă 200 ml de apă și se pune iar la fiert.

Se gustă supa și se pune un strop de zahăr. Tot acum se extrag din ea frunzele de țelină.