Superstarul R. Kelly va sta după gratii toată viața, pentru abuz sexual. Moment istoric

Superstarul R. Kelly va sta după gratii toată viața, pentru abuz sexual. Moment istoric
R. Kelly tocmai ce a fost condamnat la 30 de ani de închisoare federală, după ce a fost condamnat pentru 9 acuzații, inclusiv crime sexuale și trafic de persoane.

R. Kelly (55 de ani) tocmai a fost condamnat la 30 de ani de închisoare federală, după ce a fost condamnat pentru 9 acuzații, inclusiv crime sexuale și trafic de persoane. Va avea, deci, 85 de ani, la finalul ispășirii pedepsei.

La pronunțarea sentinței, judecătorul districtual american Ann Donnelly a declarat că artistul a folosit sexul ca pe o armă, forțându-și victimele să facă lucruri de nedescris și lăsându-le cu boli incurabile. Astfel, s-a pus capăt uneia dintre cele mai importante urmăriri penale din ultimii ani ale Procuraturii SUA.

Abuz sexual și trafic de persoane

Procesul lui Kelly a durat puțin peste o lună, iar avocații săi au părut depășiți de situație în instanță; procurorii federali au citat mult mai mulți martori decât apărarea. Echipa juridică a lui Kelly a chemat o mână de foști angajați și asociați ai lui Kelly, toți spunând, sub jurământ, că nu l-au văzut niciodată pe acesta abuzând pe cineva. Procurorii, însă, s-au dezlănțuit și au adus zeci de martori la tribună, spulberând pur și simplu afirmațiile angajațiilor rapper-ului și demonstrând contrariul: Kelly avea manageri, bodyguarzi și asistenți care au contribuit la racolarea și traficarea potențialelor victime, înainte ca vedeta să se îngrijească singur să le „ofere” sex nedorit, printre altele. De asemenea, instanța a auzit cum R. Kelly a obținut ilegal documente pentru a se căsători cu cântăreața Aaliyah când aceasta avea numai 15 ani, în 1994, cu șapte ani înainte să moară într-un accident de avion. Certificatul menționa vârsta lui Aaliyah ca fiind de 18 ani; căsătoria a fost anulată câteva luni mai târziu.

Procurorii federali recomandaseră nu mai puțin de 25 de ani de închisoare pe baza gravității crimelor lui Kelly, însă avocații lui au cerut o pedeapsă de 10 ani, minimul obligatoriu pentru condamnarea sa, sau mai puțin.

Prădător după gratii

Una dintre victimele lui Kelly, Lizzette Martinez, a declarat pentru ziariști că sentința dată în acest proces este mai mult decât o simplă condamnare și punere după gratii, este de fapt stoparea unui individ care s-a dovedit că își folosește influența și banii pentru a obține ceea ce își dorește și nu trebuia să i se acorde șansa să rămână, în continuare, un pradător în libertate.

Kelly se confruntă cu un alt caz federal în Illinois, plus un proces de stat în Minnesota. Șansele să „îl mănănce închisoarea” pe viață sunt crescute, dar nu este decât un caz clasic în care după fapte îți primești răsplata.