Simona Ionescu / Redactor Șef

Din nou doliu la Teatrul Național. O mare actriță și fiică a unui scriitor celebru va fi înmormântată azi, la Bellu

Din nou doliu la Teatrul Național. O mare actriță și fiică a unui scriitor celebru va fi înmormântată azi, la Bellu
După Ion Caramitru, a murit încă o mare actriță din România. Aceasta a fost o adevărată legendă a scenei șoi peliculei.

Este din nou doliu la Teatrul Național. Tragicul anunț a fost făcut de către reprezentanții Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București. Actrița avea 91 de ani.  Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” Bucureşti informează că fosta actriță Ileana (Ussy) Iordache s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Evenimentul trist s-a produs luni, 13 septembrie.

Ieri, sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus la capela centrală a Cimitirului Bellu ortodox, după ora 14:00. Înmormântarea va avea loc miercuri, 15 septembrie. Actrița va fi înmormântată alături de tatăl ei, cunoscutul critic și istoric literar Vladimir Streinu.

Carieră fabuloasă

Ileana (Ussy) Iordache a interpretat roluri importante din dramaturgina națională, cât și din cea universală. Aceasta a lucrat cu regizori mari precum Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Horea Popescu, Ion Cojar, Andrei Șerban.

În 1984, aceasta a primit Premiul Teatrului Național din București. De asemenea, a jucat și în foarte multe filme. Printre filmele în care a jucat se numără “Pe răspunderea mea” (regia Paul Călinescu, 1956), “Mofturi 1900” (regia Jean Georgescu, 1964), “Pantoful Cenușăresei” (regia Jean Georgescu, 1969) sau “Bad Blood” ( regia Leos Carax, Carlton Production-Londra, 1998).

Ea este cea care i-a inspirat lui Radu Tudoran, primul ei soț, personajul Adnana din “Toate pânzele sus!”.

După anul 1990, Ussy s-a consacrat promovării operei tatălui său Vladimir Streinu. A publicat cea mai bună bibliografie a acestuia, și a îngrijit apariția unor noi ediții ale unor celebre lucrări, plus o antologie de texte politice.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre