Din nou doliu la Teatrul Național. O mare actriță și fiică a unui scriitor celebru va fi înmormântată azi, la Bellu

Din nou doliu la Teatrul Național. O mare actriță și fiică a unui scriitor celebru va fi înmormântată azi, la Bellu
După Ion Caramitru, a murit încă o mare actriță din România. Aceasta a fost o adevărată legendă a scenei șoi peliculei.

Este din nou doliu la Teatrul Național. Tragicul anunț a fost făcut de către reprezentanții Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București. Actrița avea 91 de ani.  Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” Bucureşti informează că fosta actriță Ileana (Ussy) Iordache s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Evenimentul trist s-a produs luni, 13 septembrie.

Ieri, sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus la capela centrală a Cimitirului Bellu ortodox, după ora 14:00. Înmormântarea va avea loc miercuri, 15 septembrie. Actrița va fi înmormântată alături de tatăl ei, cunoscutul critic și istoric literar Vladimir Streinu.

Carieră fabuloasă

Ileana (Ussy) Iordache a interpretat roluri importante din dramaturgina națională, cât și din cea universală. Aceasta a lucrat cu regizori mari precum Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Horea Popescu, Ion Cojar, Andrei Șerban.

În 1984, aceasta a primit Premiul Teatrului Național din București. De asemenea, a jucat și în foarte multe filme. Printre filmele în care a jucat se numără “Pe răspunderea mea” (regia Paul Călinescu, 1956), “Mofturi 1900” (regia Jean Georgescu, 1964), “Pantoful Cenușăresei” (regia Jean Georgescu, 1969) sau “Bad Blood” ( regia Leos Carax, Carlton Production-Londra, 1998).

Ea este cea care i-a inspirat lui Radu Tudoran, primul ei soț, personajul Adnana din “Toate pânzele sus!”.

După anul 1990, Ussy s-a consacrat promovării operei tatălui său Vladimir Streinu. A publicat cea mai bună bibliografie a acestuia, și a îngrijit apariția unor noi ediții ale unor celebre lucrări, plus o antologie de texte politice.

Sursa foto: Facebook