Telefonul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej e piesă de muzeu

Telefonul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej e piesă de muzeu
Cea mai mare colecție de telefoane se află la Buzău. Puțini dintre noi știam că acolo sunt multe aparate vechi de peste o sută de ani. Și telefonul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej e piesă de muzeu.

Azi, aproape toți avem telefoane inteligente, iar cele cu disc sunt istorie. Cea mai mare colecție de telefoane vechi se află la muzeu, în Buzău. Sunt peste 300 de aparate, de masă, de perete, publice, militare.

Telefonul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej e piesă de muzeu

Telefonul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej este expus la Muzeul Județean Buzău. Este un aparat telefonic de masă realizat artizanal, din anii ʼ50. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, de până la 50 de bucăţi, şi lucrat de către deţinuţii politici din penitenciarele româneşti.

Aceste telefoane au fost introduse şi au funcţionat în cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, începând cu anii ʼ50. Piesa deținută de muzeu a funcționat în secretariatul fostului lider comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 1961 – 1965. Cine mai știe câte atrocități a comandat liderul comunist de la acest aparat!

Piesa deținută de muzeu a funcționat în secretariatul fostului lider comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 1961 – 1965

Cea mai mare colecție de telefoane

Colecţia de telefoane a Muzeului Judeţean Buzău este cea mai mare colecţie de gen din ţară. Cuprinde piese în stare de funcţionare, peste 300 de aparate telefonice de provenienţă românească și străină (Germania, Franța, Belgia, U.R.S.S.).

Nucleul acestei colecții îl constituie donația colonelului buzoian, Nicolae Antohi (1930 – 2013), care a început să le colecţioneze încă din anul 1975. Aceasta cuprinde telefoane civile de masă, de perete, telefoane publice, militare. Sunt și centrale telefonice din diferite perioade: de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre.

Cea mai veche piesă aflată în expunere este un aparat telefonic marca Ericsson datând din 1898. Acesta este dotat cu baterie locală şi reprezintă precursorul circuitului imprimat. Modelul a fost fabricat pe o perioadă de aproape 20 ani, începând cu anul 1898 şi până aproape de anul 1920.

Printre piesele expoziţiei se numără şi câteva centrale telefonice, unele dintre ele prevăzute cu 10 linii, precum Vestitorul și Viitorul. Au fost produse în România în anii ’40.

Expoziţia este completată de telefoane de cabină cu baterie locală şi centrală, modele digitale de masă şi perete. Există şi o serie de telefoane mobile, apărute pe piaţa românească în primii ani de după revoluţia din decembrie 1989.

Prima linie telefonică din țara noastră a fost instalată în 1881, în Transilvania. Doi ani mai târziu s-a instalat prima linie telefonică particulară din București, între magazinul și Tipografia „Socec”.


Misterul florii „Sângele lui Isus pe cruce”. Înflorește doar în timpul Săptămânii Sfinte?

Accidentul nuclear de la Cernobîl. Cea mai mare tragedie din istorie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre