Toată lumea îl va cunoaște pe Roman Polanski așa cum este: dosarul de viol asupra unei minore devine public

Toată lumea îl va cunoaște pe Roman Polanski așa cum este: dosarul de viol asupra unei minore devine public
Cele mai ascunse secrete ale celebrului cineast Roman Polanski, cele pe care acesta spera că nu le va cunoaște nimeni, niciodată, devin publice. Dosarul violului asupra unei fete de 13 ani devine public.

Documente din dosarul de viol împotriva regizorului Roman Polanski vor fi desecretizate după aproape jumătate de secol, conform anunțului Biroului procurorului din Los Angeles. Acesta a comunicat, marți, că nu se va mai opune divulgării mărturiei unuia dintre predecesorii săi în dosarul acuzaţiilor de viol asupra unei minore formulate împotriva lui Roman Polanski. Documentele urmează să fie desecretizate  după 45 de ani, informează AFP.

Ce acuzații există împotriva lui Roman Polanski

Roman Polanski a fost acuzat că a drogat-o şi violat-o pe Samantha Gaimer (foto), o adolescentă în vârstă de 13 ani la momentul faptei. Faptele s-au petrecut în Los Angeles în 1977.

Potrivit unui comunicat al lui George Gascon, procuror al comitatului Los Angeles, biroul său a „stabilit că este în interesul justiţiei să accepte renunţarea la confidenţialitatea transcrierilor. Acest dosar este descris în tribunale drept ‘una dintre cele mai lungi saga din istoria judiciară a Californiei. Timp de mulţi ani, biroul nostru s-a opus publicării unor informaţii pe care victima şi publicul au dreptul să le cunoască”.

Roman Polanski, dat în urmărire internațională

Cineastul este în continuare dat în urmărire internaţională, pentru a fi prins și arestat. În ultimii 45 de ani, acesta a riscat în mai multe ocazii să fie extrădat.

Actualul procuror al Los Angeles-ului precizează în comunicatul său că Roman Polanski a beneficiat la epoca respectivă de un tratament „excepţional” acordat de predecesorii săi şi că se angajează să apere „transparenţa” sistemului judiciar astfel încât orice persoană să poată să-şi invoce drepturile.

Cineastul, care va împlini 89 de ani luna viitoare, „rămâne un fugar” şi „ar trebui să se predea justiţiei pentru a fi condamnat de tribunalul superior al comitatului Los Angeles”, a mai transmis procurorul.

Samantha Gaimer l-a iertat pe violator

Trebuie amintit că victima lui Polanski, Samantha Gaimer l-a iertat în mod public pe acesta, în 1997. Ea a cerut și închiderea dosarului în 2017. Pe de altă parte, cineastul a fost acuzat de mai multe femei că le-ar fi violat când erau minore. Acuzele au venit prea târziu, faptele fiind prescrise. De asemenea, regizorul a negat de fiecare dată.

Conținutul dosarului, secret 45 de ani

Ceea ce se va desecretiza e transcrierea unei depoziţii făcute cu uşile închise de Roger Gunson, procurorul care a condus la vremea respectivă ancheta împotriva lui Roman Polanski şi care s-a pensionat în 2002.  Avocaţii lui Polanski au cerut fără succes în mai multe rânduri publicarea mărturiei, susţinând că această declaraţie ar demonstra că justiţia nu a respectat termenii unui acord încheiat cu cineastul.

Amintim că, pentru a evita un proces public cu Samantha Gaimer, procurorul a abandonat acuzaţiile cele mai grave în schimbul recunoaşterii de către Roman Polanski a unei relaţii sexuale cu minora. Ca urmare, Polanski a fost condamnat la trei luni de închisoare, din care a efectuat doar 42 de zile, fiind eliberat mai repede pentru bună purtare.

În 1987, în momentul când un judecător a avut intenţia de a reveni asupra acordului pentru a-l condamna la mai mulţi ani de închisoare, Roman Polanski a fugit la Paris şi nu a mai revenit niciodată în Statele Unite.

Sursa foto: Instagram