Tot ce trebuie să știți despre Paxlovid, medicamentul antiviral COVID-19 de la Pfizer: cum acționează, când și cum se ia, ce spun medicii

Tot ce trebuie să știți despre Paxlovid, medicamentul antiviral COVID-19 de la Pfizer: cum acționează, când și cum se ia, ce spun medicii
Prescripțiile pentru Paxlovid, medicamentul antiviral COVID-19 de la Pfizer - prima pastilă de acest tip autorizată de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) - au crescut de zece ori în ultimele două luni. De la sfârșitul lunii februarie și până pe 22 aprilie, numărul de pacienți care folosesc Paxlovid a crescut de la 8.000 la 80.000.

„Dorim să punem această terapie la dispoziția tuturor americanilor”, a declarat pentru CNN Dr. Ashish Jha, coordonatorul de răspuns la COVID-19 de la Casa Albă, la finele lunii aprilie. Medicamentul este acum disponibil în aproximativ 33.000 de locații, precum farmacii și ambulatorii, din întreaga țară și va ajunge și în farmaciile din Europa. Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut din nou în SUA. Este util să înțelegem puțin mai multe despre medicament, eficacitatea sa și cine îl poate obține.

Ce este Paxlovid și cum acționează

Paxlovid este alcătuit din două medicamente: nirmatrelvir, care inhibă replicarea proteinei SARS-CoV-2, și ritonavir, care este cel mai bine cunoscut ca un tratament împotriva HIV/SIDA, care este acum folosit pentru a opri antiviralele, cum ar fi nirmatrelvirul, să se descompună prea repede, astfel încât organismul dumneavoastră să poată continua să lupte împotriva infecției. Pacienții cărora li s-a prescris Paxlovid iau în total 30 de pastile: trei pastile de două ori pe zi, timp de cinci zile, scrie Time.com.

Cât de eficient este Paxlovid

Pentru a da rezultate, Paxlovid trebuie prescris în termen de cinci zile de la apariția simptomelor. S-a demonstrat că administrarea pastilelor în acest interval reduce cu 89% riscul de îmbolnăvire gravă sau de spitalizare în rândul persoanelor cele mai vulnerabile la cele mai grave efecte ale COVID-19.

Datele se bazează pe un studiu clinic Pfizer desfășurat în a doua jumătate a anului 2021 în rândul adulților nevaccinați, mai arată sursa citată. În prezent, compania se află în mijlocul unui studiu clinic despre siguranța și succesul Paxlovid la copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Rezultatele de laborator detaliate într-un studiu din martie publicat în New England Journal of Medicine au constatat, de asemenea, că principalele ingrediente din Paxlovid au fost eficiente împotriva subvariantei Omicron BA.2.

Paxlovid „rămâne foarte eficient și este în principal bine tolerat”, cu diferitele variante, a declarat pentru Time.com Dr. Zenobia Brown, director medical și vicepreședinte al managementului de îngrijire a sănătății populației la Northwell Health.

Dr. Paul Sax, profesor de medicină la Brigham and Women’s Hospital și la Harvard Medical School, adaugă că „cea mai importantă informație nouă este că unele persoane vor avea o recidivă a simptomelor COVID la câteva zile după întreruperea tratamentului. Persoanele care au această recidivă ar trebui să se considere potențial contagioase pentru alții, mai ales dacă sunt testate din nou pozitiv la un test antigen”.

Paxlovid afectează contracepția hormonală

Există câteva efecte secundare la care trebuie să fiți atenți. Unul este disgeuzia, adică pierderea gustului. Acesta este un efect secundar listat și pentru alte medicamente, cum ar fi antibioticele, chimioterapicele și antihistaminicele. Peste 5% dintre participanții la studiul clinic al Pfizer au avut acest efect secundar. Medicamentul are un gust amar puternic. Alte efecte secundare frecvente includ diareea, durerile musculare și tensiunea arterială ridicată. „Problema mai mare cu Paxlovid, și motivul pentru care mulți furnizori sunt reticenți în a-l utiliza, este că medicamentul este metabolizat de aceleași enzime care metabolizează multe medicamente comune. În unele cazuri, aceste interacțiuni pot crește sau scădea în mod periculos nivelul medicamentelor sau pot reduce cantitatea de medicament și eficacitatea Paxlovidului. De exemplu, pacienților care iau contraceptive hormonale li se cere să folosească o metodă de rezervă”, a mai declarat Dr. Zenobia Brown.

Ce afecte secundare mai are medicamentul

Ritonavirul poate provoca, de asemenea, probleme hepatice, astfel încât pacienții cu antecedente de probleme hepatice sau boli hepatice preexistente, anomalii ale enzimelor hepatice sau hepatită, ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a lua medicamentul. De asemenea, Paxlovid nu este recomandat pacienților cu probleme renale severe, în timp ce cei cu probleme renale moderate pot avea nevoie de un nivel diferit de dozare. Ambele ingrediente active din Paxlovid pot interacționa, de asemenea, cu alte medicamente – cum ar fi imunosupresoarele pentru beneficiarii de transplant de organe și anticoagulantele – astfel încât FDA sfătuiește oamenii să discute mai întâi cu medicul lor despre orice medicamente pe care le iau.