Toți românii vaccinați trebuie să știe asta. Începe booster-ul

Toți românii vaccinați trebuie să știe asta. Începe booster-ul
De astăzi începe administrarea celei de-a treia doze, numită booster. Pot fi administrate doar serurile produse de Pfizer sau Moderna, indiferent de vaccinul folosit inițial.

Toți românii vaccinați trebuie să știe că deocamdată nu pot primi această doză cei vaccinați cu Johnson&Johnson. Asta, deoarece încă nu au trecut şase luni de la încheierea schemei de imunizare.

Pentru administrarea boosterului, este nevoie de programare. Programările se pot face deja pe platforma Rovaccinare și sunt accesibile tuturor celor care doresc să facă și această doză.

Există câteva categorii de persoane pentru care este ferm recomandată administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Este vorba despre cei care au peste 65 de ani, cei cu boli cronice, indiferent de vârstă, persoanele din centrele medico-sociale, dar și cele cu risc mare de expunere, aici intrând personalul sanitar și cel din învățământ.

Toți românii vaccinați trebuie să știe asta

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, atrage atenția că tulpina Delta a coronavirusului, mai contagioasă, este dominantă și la noi, iar vaccinul crește gradul de protecție în raport cu aceasta.

„Situaţia epidemiologică se înrăutățește de la o zi la alta și perspectivele nu sunt foarte optimiste şi atunci datoria noastră este să creăm accesibilitate la vaccinare și să dăm posibilitatea celor vulnerabil de a-și consolida răspunsul imun, în condițiile în care varianta Delta este dominantă”, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de Rador.

Pe de altă parte, în ultimele zile a crescut semnificativ numărul celor care se prezintă la centrele de vaccinare. Ieri, peste 15.000 de persoane au primit prima doză sau pe cea unică, dacă au apelat pentru un astfel de ser. Pe de altă parte, tot ieri au fost raportate peste 5.600 de noi infectări. Sunt peste 600 de localități, orașe mari și municipii în scenariul roșu; printre acestea se numără și Timișoara, unde au intrat în vigoare mai multe restricții de circulație după ce rata de infectare a depășit pragul de şapte la mie.