Tradiții și superstiții de sostițiul de iarnă. Ce să faceți astăzi ca să vă meargă bine

Tradiții și superstiții de sostițiul de iarnă. Ce să faceți astăzi ca să vă meargă bine
21 decembrie, ziua solstițiului de iarnă, este cea mai scurtă zi din an și marchează începutul iernii astronomice. Ce tradiții și obiceiuri se respectă astăzi.

Potrivit specialiștilor, astăzi vom avea doar 8 ore și 50 de minute de lumină naturală, iar durata nopții va avea valoarea maximă de 15 ore și 10 minute. Solstițiul este legat de mișcarea soarelui pe bolta cerească, ceea ce reprezintă consecința mișcării reale a pământului în jurul soarelui.

Oamenii de știință spun că la solstițiul de iarnă pământul are emisfera nordică cel mai departe de soare. Alături de echinocțiile de primăvară și toamnă, solstițiile de vară și iarnă au folosit la marcarea schimbării anotimpurilor. Dacă în emisfera nordică solstițiul de iarnă cade în jurul datei de 21, 22 decembrie, în emisfera sudică este solstițiul de vară. Solstițiile au loc în același timp în toată lumea, variază doar orele, în funcție de fusurile orare.

Solstițiul în vechime

Solstițiul de iarnă a fost sărbătorit din cele mai vechi timpuri. Vechii romani cinsteau acest moment cu Saturnalia. Era un festival care ținea șapte zile, când se ofereau daruri, se decorau casele cu plante și se aprindeau lumânări. Cu sute de ani în urmă, oamenii sacrificau animale, apoi această practică s-a schimbat și singurul sacrificiu a rămas un brad sau un stejar, care ulterior era ars.

Prima persoană care trebuie să vă intre azi în casă trebuie să fie bărbat

Pentru a avea noroc și a fi protejați în anul ce urmează se spune că prima persoană care intră azi în casă trebuie să fie bărbat. În seara zilei de 21 decembrie aprindeți o candelă sau o lumânare care se lasă până dimineață. În această zi se deschid cerurile și se crede că, după ce se bate cu răul, binele învinge.

Nu stați singuri în casă

De asemenea, tradiția spune că astăzi nu trebuie să stați singuri, ci doar în compania celor dragi, altfel singurătatea vă va urmări până la următorul soltițiu. De soltițiul de iarnă dați de pomană persoanelor sărmane, printre produsele puse în pachete fiind și turta dulce.

Recomandarile noastre