Trimisul special al ONU în Afganistan după atacul talibanilor: Mă tem că ce e mai rău abia urmează

Trimisul special al ONU în Afganistan după atacul talibanilor: Mă tem că ce e mai rău abia urmează
Talibanii au atacat și au preluat controlul asupra districtului-cheie Panjwai, din provincia Kandahar, după lupte în timpul nopţii împotriva forţelor afgane.

Atacul talibanilor și cucerirea districtului, extrem de important, din Kandahar, a avut loc la două zile după plecarea trupelor americane şi ale NATO de la baza din Bagram, cea mai importantă bază a lor din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi centru nevralgic al operaţiunilor coaliţiei împotriva talibanilor, scrie digi24.ro.

Trimisul special al ONU pentru Afganistan a transmis Consiliului de Securitate că „se teme” că ce e mai rău abia urmează.

La jumătatea lunii mai, ultimii 100 de militari români au părăsit baza NATO Kandahar. Atunci baza aeriană din Kandahar a fost predată forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan.

Talibanii şi forţele afgane s-au înfruntat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, iar în cele din urmă militarii afgani au părăsit zona. Talibanii au preluat controlul asupra sediului poliţiei din district şi asupra clădirii guvernamentale.

Deși forțele NATO reușiseră să instaureze o anume pace și ordine în țară, acum, după retragerea forțelor militare, Afganistanul începe să se dezintegreze. Talibanii pregătesc ofensivă după ofensivă pentru cucerirea provinciilor afgane. În prezent, în jur de 50 de districte (conform ONU) sau 90 (conform talibanilor), din totalul celor 370 ale ţării, au căzut sub controlul forţelor talibane.

Populația civilă are cel mai mult de suferit, de 20 de ani de când s-a declanșat războiul în această parte de lume. Fără forțele NATO și ONU, talibanii şi-au intensificat ofensiva împotriva forţelor afgane pentru a prelua controlul asupra zonelor rurale din întreaga ţară. Dar, în ciuda acestei ofensive, oficialii Pentagonului au declarat că Statele Unite ale Americi nu vor da înapoi de la decizia de a retrage toți militarii din zonă.

Viorel Lis a ieșit din casă: “Nu mai puteam să merg aproape deloc”

Recomandarile noastre