Simona Ionescu / Redactor Șef

Triunghiul Karpman. Ce este și cum influențează viața în familie

Triunghiul Karpman. Ce este și cum influențează viața în familie
Triunghiul Dramatic Karpman este cel mai răspândit model de relații între oameni. A fost descris pentru prima dată în 1968 de către psihiatrul Stephen Karpman.

Triunghiul Karpman. Ce este și cum influențează viața în familie. Oamenii se manipulează reciproc, depind unul de celălalt. Nu există multă fericire în aceste tipuri de relații, iar oamenii devin prea epuizați pentru a schimba ceva. Iată cum recunoaștem acest model comportamental și care sunt cele trei personaje principale ale sale. 

Triunghiul Karpman

Pot fi două, trei sau mai multe persoane într-un triunghi. Există întotdeauna trei roluri: o victimă, un tiran și un salvator. Participanții la un triunghi își schimbă deseori rolurile. Un lucru rămâne neschimbat: toți sunt manipulatori și aduc durere atât pentru ei, cât și pentru cei mai apropiați și dragi.

O victimă

Pentru o victimă, viața este doar durere și suferință. Toată lumea este nedreaptă, o victimă este întotdeauna prea epuizată pentru a face față lumii crude. 

Victima se simte fie speriată, fie jignită, fie rușinată. Persoana respectivă este geloasă și invidioasă. Lui sau ei îi lipsesc timpul, puterea și dorința de a-și îmbunătăți viața. O victimă se teme de viață și așteaptă doar ceva rău de la ea.

Un tiran

Un tiran este tensionat, iritat, supărat și temător. 

Persoana cu rol de tiran în triunghiul Karpman nu poate uita certurile din trecut și prezice întotdeauna probleme viitoare. Această persoană își controlează și își critică cei mai apropiați oameni, simte o sarcină insuportabilă de responsabilitate și devine epuizată din cauza acesteia. 

Un salvator

Un salvator simte milă pentru o victimă și este supărat pe tiran. Se simte mai important decât toți ceilalți și este mândru de misiunea lui înaltă. 

De fapt, un salvator nu salvează pe nimeni, pentru că nimeni nu i-a cerut să o facă. Importanța unui salvator este o iluzie. El sau ea își propune să realizeze autoafirmarea, nu să ofere ajutor cuiva.

Cum funcționează

Un tiran nu poate lăsa singură o victimă și o critică, dar exercită și multă presiune psihică asupra ei. O victimă încearcă din greu să facă pe plac tiranului, se epuizează și se plânge constant. Un salvator oferă confort și sfaturi, dar și un umăr pe care victima să plângă. Participanții își schimbă rolurile din când în când.

Această telenovelă poate dura mulți ani. Este posibil ca participanții să nu-și dea seama că sunt blocați într-un triunghi. Pot chiar să creadă că totul este bine și că sunt fericiți cu viața lor. 

Depind unul de celălalt pentru că simt că altcineva este sursa tuturor problemelor lor. Încearcă să schimbe alți oameni, astfel încât să își poată îndeplini propriile nevoi.

Bolile mintale pe care le confundăm adesea cu trăsăturile de caracter

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre