UE se pregătește să lanseze interdicția secolului: Adio, aragaz! Gospodinele sunt șocate de această decizie

UE se pregătește să lanseze interdicția secolului: Adio, aragaz! Gospodinele sunt șocate de această decizie
Prezent în orice gospodărie, aragazul este indispensabil oricărei gospodine. Numai că liderii UE ar putea să interzică folosirea acestui aparat, deși pare greu de crezut. Există și un motiv.

Cum ar putea să fie viața unei gospodine fără un aragaz într-o bucătărie? E greu de spus, însă potrivit unui raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate, pe cât de util este acest aparat, pe atât de rău este pentru atmosferă.

Pentru că gătitul la aragaz cu gaz metan într-o bucătărie fără să existe aerisire, ar conduce la poluarea locuinței cu dioxid de azot peste normele impuse de UE, dar și alți poluanți care pot conduce la apariția multor boli, mai ales pe cea a copiilor. De altfel, spun datele, numărul micuților care s-au îmbolnăvit de astm din cauza aragazului cu gaz metan ar fi depășit 700.000 de persoane.

Nivelul de poluare este influențat de dimensiunea bucătăriei

Organizația pentru Cercetări Științifice Aplicate a făcut și o simulare a gătitului folosind aragazul cu gaz pe o perioadă de o săptămână, dar fără ca bucătăria să aibă aerisire din exterior. S-a demonstrate că dimensiunea bucătăriei e foarte importantă pentru ca valorile de NO2 să nu crească foarte mult. Cât privește aerisirea, aceasta reduce poluarea, pe când sistemele de aerisire mecanică au ajuns să nu mai fie eficiente.

“Aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm”

„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani.

Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii.

“Poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”

Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”, informează sursa menționată.

Recomandarile noastre