Un preparat grecesc extraordinar: Briam cu cartofi și dovlecei. E de post, dar îl vei pregăti des

Un preparat grecesc extraordinar: Briam cu cartofi și dovlecei. E de post, dar îl vei pregăti des
Crăciunul în Grecia este un prilej de bucurie pentru toți cei care îl așteaptă cu lumina în suflet și inima curată. Iată un preparat culinar servit de greci în perioada Postului.

Tradiție păstrată din cele mai vechi timpuri, grecii țin cu sfințenie Postul Crăciunului. Un preparat culinar grecesc va fi pe placul celor care vor să-l încerce în această perioadă.

Un preparat extraordinar de pe meleaguri elene. Briam cu cartofi și dovlecei. Te lingi pe degete

Pentru a pregăti această extraordinară mâncare, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 400 g cartofi, 400 g dovlecei, 250 g roșii cât mai bine coapte, 3-4 căței de usturoi, 1 foaie de dafin, 1/2 legătură de pătrunjel, 1 lingură cu ulei de măsline, sare (piper după gust), puțina apă/supă de legume.

Mod de preparare

Pentru început, preîncălziți cuptorul la 180 grade. Curățați cartofii, spălați și tăiați rondele.

Curățați apoi dovleceii, spălați și tăiați în felii pe lungime, sau cum doriți. Pasați roșiile, apoi lăsați deoparte. Tocați usturoiul și tăiați rondele, tocați pătrunjelul mărunt. Ungeți un vas rotund cu puțin ulei și așezați un strat de cartofi, unul de dovlecei.

Puneți sare, piper, usturoi tocat și jumătate din pătrunjel și stropiți cu jumătate din cantitatea de roșii pasate. Puneți din nou un alt strat de cartofi și dovlecei, apoi foaie de dafin mărunțită, sare, piper, restul de pătrunjel, usturoi și roșiile pasate.

Se poate înlocui jumătate din cantitatea de dovlecei cu vinete

În final, turnați și restul de ulei. Puneți apă, ca să acopere un sfert din vas. Introduceți totul la cuptor și lăsați în jur de 30-45 de minute. Pentru un gust cu totul desăvârșit, înlocuiți jumătate din cantitatea de dovlecei cu vinete. Această mâncărică grecească se poate servi caldă sau rece. Va fi cu totul senzațională dacă o veți consuma și cu o salată alături.

Sfat. Ca să aibă savoarea pe care toate gospodinele și-o doresc, se recomandă să folosiți doar ingrediente proaspete și care să fie cumpărate de la țărani.

Sursă foto: mancare-greceasca.eu