Simona Ionescu / Redactor Șef

Un sfert din mamele minore din UE sunt românce

Un sfert din mamele minore din UE sunt românce
Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană sunt românce. Practic, țara noastră ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre. Datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani.

Mai puțin de 2% din ele au ajuns să interacționeze cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România. O anchetă sociologică realizată de Salvați Copiii România arată și că  83% dintre mamele minore nu mai frecventau şcoala. Dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină. Aproximativ 20% dintre gravidele şi mamele minore afirmă că locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului.

Cu adevărat alramant e faptul că toate aceste fete au concepit copii cu bărbați mai în vârstă, dar încă la o vârstă la care nu conștientizează responsabilitățile unei familii. ”Vârsta tatălului, la naşterea copilului, în cazul mamelor minore este în medie cu apoximativ 5 ani mai ridicată, de 20.6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% din cazuri”, arată reprezentanții organizației citate.

”Fenomenul mamelor minore s-a cronicizat în România de-a lungul anilor, cu consecințe care privesc atât siguranța și bunăstarea celor doi copii – mama adolescentă și nou-născutul, cât și societatea în ansamblul ei. Statutul social vulnerabil al acestor mame este moștenit de copiii lor și suntem în fața unui cerc vicios pe care nu îl putem depăși fără politici publice focusate și cât mai concrete”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România.


Neștiuta soție a lui André Rieu. L-a cucerit la 9 ani

Fetiță de 9 ani, ucisă de fulger într-un adăpost. Ce trebuie să faci dacă te prinde furtuna


Organizația Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), lucrează pentru îmbunătățirea stării de sănătate a mamelor şi copiilor cu vârsta sub 5 ani, din 59 de comunităţi rurale dezavantajate din țară.

Astfel, prin dezvoltarea unui model integrat de intervenție comunitară, un număr de 46.595 de gravide, mame tinere și copii au beneficiat de susținerea Salvați Copiii. Anual, organizația oferă sprijin pentru 7.500 de beneficiari din 42 de comunități defavorizate, dintre care 2.500 copii 0-5 ani, 2.000 mame tinere (133 sub 18 ani), 500 de gravide (90 sub 18 ani) și 2.500 de adolescenți și părinți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre