Un spray nazal se testează deja pe oameni. Ar putea pune capăt pandemiei

Un spray nazal se testează deja pe oameni. Ar putea pune capăt pandemiei
Cercetătorii din lumea întreagă caută soluții pentru oprirea pandemiei. Vaccinul la care lucrează o echipă spaniolă va include mutațiile recente ale virusului și se va administra cu un spray nazal.

Acum, există aproximativ 300 de vaccinuri în studiu, dintre care 12 sunt intranazale. 3 sau 4 sunt deja testate la om. Potrivit cercetătorilor, vaccinurile intranazale au „multe avantaje” în tratarea virusurilor respiratorii, cum ar fi noul coronavirus.

Un spray nazal se testează deja pe oameni. Ar putea pune capăt pandemiei

Cercetătorii cred că vaccinurile intranazale pot contribui la îmbunătățirea transmiterii virusului, scrie evz.ro. Acestea vor fi adaptate mai uşor la variantele actuale.

Cu toate acestea, se spune că „ nici un vaccin fie şi intranazal nu va juca un rol cheie în încetarea pandemiei”. Specialiștii sunt totuși rezervați. „Acest virus va deveni endemic și va trebui să trăim cu el”. Din acest motiv, se implementează vaccinurile intranazale „pe lângă cele pe care le avem acum”, spune profesorul Adelaida Sarukhan, din echipa de cercetători spanioli.

Vacinurile intranazale „induc o imunitate puternică a mucoasei, capabilă să reducă infecția”, spun cercetătorii spanioli care testează un spray nazal la oameni. Aceștia mai anunţă că acest tip de vaccin ar putea contribui la finalul pandemiei. Ei mai spun că, pentru a obține imunitatea împotriva Covid-19, avem nevoie de a doua generație de vaccinuri. Din această categorie face parte și sprayul nazal.

Noul vaccin va include  mutațiile recente ale virusului

Vaccinul la care lucrează această echipă spaniolă va include mutațiile recente ale virusului și se va administra cu un spray nazal. Specialiștii spun că serul va oferi suficientă protecție atunci când mergem în spații închise. Totodată, ar putea fi arma definitivă împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Vicepreședintele Societății Spaniole de Vaccinare, Fernando Moraga-Llop, a asigurat că pentru a obține imunitatea sigură împotriva Covid-19, „va trebui să așteptăm vaccinurile de a doua generație”. În fruntea acestei echipe se află şi virusologul Luis Enjuanes. Împreună au conceput o formulă care iese în evidență, deoarece folosește diverși antigeni din virusul însuși pentru a imuniza.

Spray-ul nazal, ar fi capabil să oprească infecția în nas imediat, înainte ca virusul să aibă timp să se replice și să ajungă la plămâni.

Virusologul Luis Enjuanes lucrează cu o formulă care folosește diverși antigeni din virus, necesari pentru a imuniza rapid și a observat că aceștia se înmulțesc chiar și de 5.000 de ori după doza inițială.

La rândul său, Universitatea Oxford testează un spray nazal cu un ser de la AstraZeneca, în timp ce în SUA, același vaccin a dat rezultate bune la hamsteri și primate.

S-a observat că vaccinul intranazal reduce cantitatea de virus și evită boala provocată de SARS-CoV-2. La maimuțele care au primit două doze intranazale s-a descoperit o concentrație similară de anticorpi, scrie 20minutos.

 

Recomandarile noastre