Cunoscut ca și Unabomber, acesta a devenit celebru în lumea întreagă pentru că timp de aproape 20 de ani a făcut atentate cu bombă prin poștă în SUA. Bărbatul avea mari probleme de sănătate și, în decembrie 2021, a fost transferat la spitalul penitenciar.
Începând cu anul 1978, timp de 18 ani, Ted Kaczynski, absolvent de Harvard, a trimis 16 bombe ascunse în colete poştale unor persoane şi întreprinderi. Poliția și populația era într-o alertă continuă, pentru că individul care semăna teroare nu putea fi identificat.
Abia în anul 1996, după ce a fost prins, el a recunoscut că a ucis trei persoane și a rănit alte 23 și a fost condamnat pe viață.
A fost condamnat la viață fără drept de eliberare condiționată
În mai 1998 a fost deținut la închisoarea federală Supermax din Florence, Colorado. Judecătorii au decis să fie condamnat pe viață, fără drept de eliberare condiționată în anul 1996. Primele ținte ale americanului au fost universitari şi companii aeriene, motiv pentru care a început să i se spună și „Unabomber”, o abreviere pentru „University and Airline Bombee”.
Cum au fost descoperite crimele sale
În septembrie 1995, Ted a ținut să fie ascultat, de aceea a obligat publicațiile Washington Post și New York Times să-i publice manifestul numit „Industrial Society and Its Future”, care a avut 35.000 de cuvinte. Atunci Kaczynski a promis că se va opri dacă un ziar va publica „tratatul” său, care susține că tehnologia duce la un sentiment de alienare și neputință.
Cei care au alertat FBI au fost membrii familiei sale, fratele și cumnata imediat după ce au citit ziarele. Ei și-au dat seama că textul, după modul de redactare și conținut, ar aparține lui Ted. Așa au putut să-l prindă oamenii legii, după cea mai lungă vânătoare din istorie. Bărbatul a fost găsit într-o cabană din Lincoln, Montana, plină de explozibili și cu două bombe deja pregătite.
Momentul arestării lui a fost filmat, transmis de televiziuni în întreaga lume. Americanii au răsuflat ușurați.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook