Uluitoarea poveste a ultimului român condamnat la moarte și executat

Uluitoarea poveste a ultimului român condamnat la moarte și executat
Timp de mii de ani, cei mai periculoși infractori au fost condamnați la moarte, în toată lumea. Se întâmpla inclusiv în România. Ultimul condamnat a fost ucis cu puțin timp înainte de Revoluție.

Condamnările la moarte sunt controversate și, de mult timp, astfel de pedepse au fost abrogate, în aproape toată lumea. Există încă țări avansate care mai practică aceste pedepse. De exemplu, în anumite state americane. În România, exceptând execuția cuplului Ceaușescu, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, pedeapsa cu moartea nu se mai aplică din anul 1987. Iată povestea ultimului condamnat executat.

Pe numele său Vasile Trifan, bărbatul originar din din Piatra Neamţ a fost unul dintre ultimii români condamnaţi la moarte şi executaţi. Mii de români au asistat la procesul său, iar presa a relatat pe larg despre el. El a fost condamnat la moarte de o instanță de judecată pentru că a a jefuit şi a ucis doi vârstnici din Deva.

Fapta a avut loc în iulie 1985. Pe atunci, Vasile Trifan avea 31 de ani. Condamnarea sa a fost pronunțată un an mai târziu, în urma unui proces public, desfășurat în faţa tribunelor arhipline ale Sălii Sporturilor din Deva. Vasile Trifan a fost executat în data de 13 mai 1987, prin împuşcare.

„Chinezul” din Piatra Neamț a jefuit și ucis doi bătrâni din Deva

Vasile Trifan, era poreclit „Chinezul” și avea antecedente penale în momentul uciderii celor doi bătrâni. În primăvara aceluiași an, mai exact în luna aprilie, el fusese eliberat din închisoare, după ce executase o pedeapsă de şapte ani de detenție. Avea, în acela moment un cazier încărcat.

Până la 31 de ani, Vasile Trifan a comis zeci de fapte penale

Mai precis, tânărul de 31 de ani adunase nu mai puțin de 13 condamnări pentru 40 de furturi şi tâlhării. La scurt timp după eliberare, recidivistul, fără ocupaţie s-a reapucat de furturi şi tâlhării. Plecase din orașul natal și se mutase la Deva, împreună cu iubita sa, locuind la o mătuşă de-a acesteia.

În dimineaţa de 19 iulie 1985, „Chinezul” a intrat în casa soţilor Rusu, doi pensionari din Deva, pentru a-i jefui. El a fost surprins de Lucreţia Rusu în timp ce cotrobăia printr-una din camere, astfel că s-a năpustit asupra ei, lovind-o cu pumnii până când femeia şi-a pierdut cunoştinţa.

Soţul acesteia, Viorel Rusu, a intervenit în momentul în care a auzit zgomote suspecte în casă, însă tânărul l-a atacat și l-a schingiuit fără milă, cerându-i să-i spună unde ţinea bunurile de valoare din casă. După ce i-a lăsat pe cei doi soţi într-o baltă de sânge, a luat dintr-un dulap un breloc de aur şi suma de 15.000 de lei şi a fugit. O vecină a soţilor Rusu l-a observat şi, mai târziu, a anunţat autorităţile.

Cei doi pensionari au ajuns la spital, însă nu au putut fi salvați. Viorel Rusu a murit în urma leziunilor suferite, după numai câteva zile, în timp ce soţia s-a mai chinuit câteva luni, decedând și ea în cele din urmă.

Raritate: presa locală a relatat pe larg cazul

La două săptămâni de la comiterea jafului, Vasile Trifan a fost prins de milițieni. Între timp, continuase să comită și alte jafuri. Ştirea prinderii răufăcătorului a fost relatată pe larg de ziarul judeţean „Drumul Socialismului”, un fapt rar în acea perioadă în care opiniei publice nu i se aduceau la cunoștință astfel de fapte grave.

„După cum ne comunică Inspectoratul Judeţean de Interne, zilele trecute a fost prins un infractor periculos, ca urmare a activităţii organelor de miliţie în colaborare cu cetăţenii şi în urma plângerilor unor locuitori din municipiu, care la înapoierea de la serviciu şi-au găsit locuinţele devastate de hoţi.

Situaţia s-a amplificat în 19 iulie, când soţii Lucreţia şi Viorel Rusu, pensionari, domiciliaţi în municipiul Deva, strada 6 Martie, au fost găsiţi în locuinţă în stare gravă, ca urmare a vătămărilor provocate de infractorul pe care l-au surprins în casă. Acesta i-a lăsat în stare de inconştienţă, părăsind imobilul cu o pradă compusă din suma de 15.000 de lei şi unele bijuterii de familie”, au notat ziariștii în ediţia din 1 august 1985 a publicației „Drumul Socialismului”.

Viorel Rusu a fost săltat de milițieni de la restaurant. Refuzase 76 de lei, rest la consumație

Anchetatorii precizau că recidivistul încercase să îşi ascundă identitatea, însă s-a dat singur de gol prin cheltuielile mari pe care le-a făcut imediat după omor: şi-a cumpărat un costum scump şi alte haine noi, produse electronice, şi a chefuit pe picior mare,  câteva seri la rând, într-un restaurant din Deva, oferind bacşişuri grase lăutarilor şi chelnerilor. De altfel, el a fost prins tocmai într-un restaurant, după ce un chelner vigilent a anunțat miliția.

Reconstituirea jafului soldat cu iciderea bătrânilor din Deva

Acesta le-a spus oamenilor legii că tânărul i-a devenit suspect după ce a refuzat să primească restul de la o bancnotă de 100 de lei, deși avea consumație de numai 24 de lei. Asupra lui, au fost descoperite o parte din bunurile furate, în timp ce brelocul de aur a fost recuperat de la iubita sa. Trifan încercase să îl vândă, apoi i-l dăduse femeii, spunându-i să îl ascundă sau să caute pe cineva care să topească aurul, ca să poată fi vândut fără probleme.

Presa locală menționează încă un episod interesant: în data 30 iulie 1985, în prezenţa unei mulţimi furioase, care a încercat să îl linşeze, infractorul a fost adus pe strada unde a comis jaful sângeros, pentru a se face reconstituirea jafului soldat cu două decese. A urmat procesul și condamnarea. Ziarul local a relatat pe lard decizia completului de judecată. Din nou, o raritate pentru presa acelor vremuri.

A făcut recurs ca să mai câștige un an de viață

„De curând, la Sala sporturilor din Deva, a avut loc un proces cu public pentru judecarea inculpaţilor Trifan Vasile şi Ştefan Maria Floarea. Amplul rechizitoriu prezentat a readus în memoria miilor de oameni prezenţi în sală, faptele abominabile comise de criminal, fapte care au trezit indignarea şi dezaprobarea unanimă din partea locuitorilor municipiului Deva”, arăta ziarul „Drumul Socialismului”, în ediţia din 18 mai 1986.

Autorul articolului menţiona şirul de infracţiuni comise de recidivist şi împrejurările în care a fost capturat şi apoi a recunoscut faptele. Iubita sa fusese judecată pentru tăinuire şi a primit şase ani de închisoare, întrucât „inculpata avea anterior alte două condamnări pentru provocare ilegală de avorturi, neexecutate deoarece beneficiase de graţiere”, relata „Drumul Socialismului”.

În fața judecătorului, Vasile Trifan și-a recunoscut fapta. El a sperat că astfel va primi o pedeapsă cu închisoarea, și nu condamnarea la moarte, solicitată de procurori.

„După deliberare, având în vedere gradul de pericol social deosebit de mare, modul în care a fost comis omorul, precum şi persoana inculpatului, care este recidivist cu numeroase condamnări la diferite pedepse privative de libertate, dar din care nu a învăţat nimic pentru reeducare, completul de judecată a pronunţat pentru Vasile Trifan o pedeapsă aspră, dar dreaptă, respectiv condamnarea la moarte, inculpatul având drept să ceară recurs instanţei superioare”, a mai scris ziarul judeţean al Partidului Comunist. Moldoveanul a făcut recurs, iar judecarea acestuia i-a mai oferit un an de viață.

După ce Tribunalul Suprem i-a respins recursul, Vasile Trifan a fost executat prin împuşcare. Avea 33 de ani. Pedeapsa capitală a fost abolită în România după Revoluție, în decembrie 1990.

Sursa foto: România Misterioasă, Gândul

Recomandarile noastre