Simona Ionescu / Redactor Șef

Dumitru Furdui, ”milițianul” simpatic din Brigada Diversă, un actor uitat pe nedrept

Dumitru Furdui, ”milițianul” simpatic din Brigada Diversă, un actor uitat pe nedrept
Numele actorului Dumitru Furdui mai este amintit astăzi doar când vine vorba despre fiul său, Tudor, de la TVR. A fost uitat pe nedrept, deși a jucat în filme și spectacole mari. A fost ”milițianul” simpatic din seria B.D.

Tudor Furdui, crainic sportiv la TVR, este o figură plăcută și competentă. Oamenii îl cunosc și îl apreciază. Din când în când, este pomenit și numele tatălui său, actorul de comedie Dumitru Furdui.

Dumitru Furdui, ”milițianul” simpatic din Brigada Diversă, un actor uitat pe nedrept

Dumitru Furdui a emigrat în Franța în anul 1982. Era nemulțumit, era urmărit de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Chiar de când era student la Teatru fusese ”luat la ochi” de Securitate și dat afară temporar din institut. A fost învinuit că simpatiza cu revo­luția anticomunistă din Ungaria.

A jucat pe scenele bucureștene, la Teatrul Național, la Bulandra şi la Teatrul Mic. Teatrul de Revistă Constantin Tănase îi aduce un omagiu, pe 27 octombrie, ziua în care actorul s-a născut.

A jucat în 16 filme românești, apoi în câteva franțuzești. Cele mai cunoscute și îndrăgite roluri le-a avut în Brigada Diverse intră în acțiune, BD în alertă, B.D. la munte şi la mare. El era ”milițianul” Cristoloveanu.

Cele mai cunoscute și îndrăgite roluri le-a avut în Brigada Diverse intra în acțiune, BD în alertă, B.D. la munte şi la mare. El era ”milițianul” Cristoloveanu.

A fugit din comunism

În 1982, Dumitru Furdui a emigrat în Franța şi a jucat sporadic în spectacole și filme realizate la Paris. Nu era ce-și dorea și avea 0 mare durere în suflet: comuniștii nu-i dădeau fiul rămas în țară.

În 1985, a făcut o manifestație de protest pe esplanada pariziană Trocadero, cerând dreptul de emigrare pentru fiul sau, Tudor Furdui, în prezent crainic sportiv la TVR. A realizat câteva emisiuni la postul de radio Europa Liberă în 1986 unde și-a spus oful.

Abia după 1990, actorul Dumitru Furdui s-a întors în țară. Nu a găsit ce spera și s-a întors în Franța.  Pe 13 aprilie 1998, a venit o veste care a uimit pe toți cei care îl cunoșteau. Actorul a murit la Paris, după ce a căzut de la etajul 8. Avea 61 de ani. Varianta sinuciderii nu a fost exclusă. Postum, în 1999, au apărut 2 volume de memorii numite Teatrul în comunism.

Dumitru Furdui s-a confesat într-unul dintre volumele sale de memorialistică. Ar fi o explicație pentru plecarea din țară. „Orice ocazie ţi se iveşte să o studiezi cu atenţie şi dacă e-n măsură să îţi schimbe viaţa, cât de cât în bine, să o urmezi. Nimic mai regretabil decât să te gândeşti pe urmă că ai avut o oportunitate şi n-ai folosit-o!“

Tudor Furdui, prezentatorul știrilor sportive de la TVR, a povestit câte ceva despre relația cu celebrul lui tată

Fiul actorului este crainic sportiv

Tudor Furdui, prezentatorul știrilor sportive de la TVR, a povestit câte ceva despre relația cu celebrul lui tată, unul dintre cei mai buni actori ai Epocii de Aur. Datorită profesiilor părinților săi (mama a fost balerină), Tudor a fost obișnuit de mic cu lumea artistică. Își amintește cu nostalgie de copilăria petrecută pe holurile sau în culisele teatrelor, la Operă şi chiar în studiourile TVR.

“Tata ar fi vrut să mă fac actor, dar personalitatea lui artistică era atât de puternică încât am simţit că nu o să mă ridic niciodată la nivelul lui din punct de vedere actoricesc. Şi toată lumea mă va fi comparat cu el. Poate nu am avut curajul pe care l-au avut Ştefan Bănică, Mihai Constantin și  Oana Pellea. Nu am făcut actorie şi atunci drumul meu a cotit spre televiziune. M-am simţit mai în elementul meu. Am fost tot timpul pasionat de sport şi l-am combinat cu micul ecran. Am ieşit prezentator şi realizator de emisiuni”, a povestit Tudor Furdui, un teleast apreciat de public.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre