Brigada Diverse, poze nemaivăzute de la filmări cu o echipă de „milițieni” îndrăgită de milioane de români

Brigada Diverse, poze nemaivăzute de la filmări cu o echipă de „milițieni” îndrăgită de milioane de români
Ce personaje, ce actori! Gogu, Trandafir și Patraulea, un trio formidabil care intra tot timpul în încurcături. Veneau căpitanul Panait, plutonierul Căpșună și câinele Costel și cei trei găinari ajungeau iarăși după gratii. Seria de filme Brigada Diversă a fost văzută de aproape 15 milioane de români.

Cele trei filme din seria Brigada Diversă amuză și astăzi. Filmul este cu milițieni simpatici care rezolvă cazuri care numai simple nu sunt. Asta pentru că Gogu, Trandafir și Patraulea sunt de fiecare dată implicați. Poate că filmele nu ar fi avut așa de mare succes dacă nu ar fi beneficiat de un scenariu de calitate și actori uriași. Studiourile Buftea a publicat pe excepționala sa pagină de Facebook fotografii scoase din arhivă, pe care publicul nu le cunoaște.

De ce ne plac aceste filme cu milițieni

Milițienii au fost subiecte de bancuri în comunism, nu prea erau apreciați. Însă, cele trei filme din seria Brigada Diversă i-au făcut foarte populari. Primul din serie, B.D. în alertă, a fost realizat exact acum 50 de ani, când marii noștri actori erau tineri și în apogeul carierei. Din păcate, au plecat rând pe rând dintre noi.

Inițial, seria Brigada Diverse ar fi trebuit să conțină 11 filme. Așa gândiseră regizorul Mircea Drăgan și scenaristul Nicolae Țic. Însă au fost realizate doar trei.

Cele trei filme din serie au avut inițial alte titluri: Brigada de mărunțișuri, Brigada se afirmă și Brigada se agită. Din acest motiv fotografiile prezentate acum din arhivă au fost greu de identificat. Erau catalogate cu aceste denumiri, explică Studiourile Buftea. Sunt peste o mie de fotografii nevăzute până acum de opinia publică.

Anul 1970, regia Mircea Drăgan, fotograf de platou Raru Bănică.

Gogu, Trandafir și Patraulea, un trio formidabil

Fac ei ce fac și intră în tot felul de combinații supecte și ajung iar și iar la închisoare.

Gogu Steriade (Dem Rădulescu), Trandafir (Puiu Călinescu) și Patraulea (Jean Constantin) vor să se stabilească la casa lor. Să devină oameni onești, dar nu le iese niciodată. Veneau căpitanul Panait, plutonierul Căpșună și câinele Costel și cei trei ajungeau iarăși după gratii pentru câte o găinărie. Adică „milițenii” Toma Caragiu, Sebastian Papaiani. Șeful lor este maiorul Dobrescu, interpretat de Iurie Darie. Lui îi revine rolul de a repartiza cazurile aparent mărunte echipei de la Brigada Diverse. Echipa se întregește cu sergentul-major Cristoloveanu (Dumitru Furdui) și cu brigadierul silvic Haralambie Harpalete (George Mihăiță).

Scene memorabile

”Cine vă recomandă?” ”Vocea și talentul meu”, spune o candidată la un turneu în Japonia. Puiu Călinescu îl sperie pe Jean Constantin când își ”scrântește ochii”, după ce a încercat și el prafurile pentru bunica care erau de fapt droguri. ”Ce facem noi când găsim pe stradă un portofel?”

„BD în alertă” este și unul dintre cele mai vizionate filme românești din toate timpurile, cu o audiență de 5,6 milioane de spectatori în cinematografe. Brigada Diverse intră în acțiune a avut alți 4,6 milioane de spectatori. „BD la munte și la mare” a adunat în sălile de cinema 4,7 milioane de români.